top of page

4 manieren om een (nog) beter team te worden


Weet je wat wij nooit tegenkomen? Waardeloze teams. Die bestaat niet. Natuurlijk zijn er teams die worstelen met hun opdracht, ambitie of elkaar. Maar niet omdat ze er bewust een zooitje van maken. Bij de meeste teams gaat er gewoon al heel veel goed. Er wordt gewerkt, geholpen en meegedacht. Er is ruimte voor een grapje of een luisterend oor.


Natuurlijk zijn er problemen en irritaties, maar die gaan over relatief kleine en onschuldige dingen die ook nog eens relatief eenvoudig te verhelpen zijn. We noemen het voor het gemak ‘gedoe’. Wat je ermee kunt? Bijvoorbeeld dit:



1. Wen je aan om gedoe als team te bespreken

De meeste teams kunnen uitstekend dingen samen bespreken. Zolang het met de inhoud van het werk te maken heeft: projectplannen, klanten, cijfers. Leer jezelf aan om dat ook te doen met gedoe. De kans is groot dat je niet de enige bent die ergens last van heeft. Ga daarom het gesprek aan met je collega’s. Maak van je hart geen moordkuil. Dat kan altijd… als je een beetje let op de manier waarop je dat doet: open, eerlijk en tegen iedereen tegelijkertijd.


2. Pak gedoe aan als het klein is

We bedoelen niet dat je van elke een mug een olifant hoeft te maken. We bedoelen: pak de kleine dingen direct aan. Als je het kleine gedoe niet oplost, dan wordt het namelijk onherroepelijk groot gedoe. En daar hebben de meeste teams al helemáál geen zin in of tijd voor.


3. Weet met wie je te maken hebt

Je hoeft niet op vakantie met je collega’s als je daar geen zin in hebt. Het is wél handig als je je eigen gedrag en dat van je collega’s een beetje begrijpt. Zo ga je nu eenmaal gemakkelijker met elkaar om. Maar je moet er wel iets voor doen. Weten hoe je in elkaar zit is stap één. Het is handig om te weten dat Jan een mensen-mens is en Carla van de feiten en de cijfers. Stap twee is met elkaar bespreken hoe je daar mee omgaat. Wat willen we dat we als team doen wanneer we verschillende dingen belangrijk vinden? Daar kun je alleen als team antwoord op geven. Het is één van de redenen waarom wij een kanttekening plaatsen bij de meeste kleurentesten en persoonlijkheidstesten.


4. Benoem vaker wat er goed gaat

We zijn zo gewend om te kijken naar wat er fout gaat of ontbreekt, dat we nogal eens vergeten wat er wél goed gaat. Vaak zelfs heel goed. Wat lukt er bij jullie allemaal? Waarom is dat? Hoe kunnen jullie er meer van doen, misschien wel juist bij de projecten of momenten die lastig zijn?


Teamontwikkeling als onderdeel van je dagelijkse werk

Wil je samen met je collega’s een (nog) beter team worden? Ga dan aan de slag met onze STARLING software. Hier vinden jij en je collega’s alles wat jullie nodig hebben om teamontwikkeling onderdeel te maken van jullie dagelijkse werk. We beloven niet dat er nooit meer gedoe is (we blijven allemaal mensen), maar wel dat je steeds 'beter' gedoe hebt waar je samen steeds sneller uitkomt.

bottom of page