23 augustus 2023 

Alleen in actie komen wanneer er een probleem is

Alleen in actie komen wanneer er een probleem is

De samenwerking meten… Kan dat dan? Deze vraag komt regelmatig bij ons voorbij. Het antwoord: ja, dat kan zeker. Het kan zelfs heel eenvoudig en snel. Maar waarom zou je de kwaliteit van de samenwerking binnen je organisatie of team überhaupt willen meten? Goeie vraag!

Teams, samenwerking en resultaten gaan hand in hand

Een sterke samenwerking valt of staat bij de kwaliteit van teams. Hoe beter het team, hoe beter de samenwerking. En omgekeerd. Wat is het bestaansrecht van die teams, denk je? Teams bestaan uitsluitend om resultaten te halen. Laat dat even tot je doordringen. Teams bestaan alleen om gezamenlijk iets te bereiken. Nergens anders voor.

Dan is het confronterend hoe schokkend weinig leiders en teams precies weten hoe het gaat met die teams. Hoe gaat het met de samenwerking en het functioneren? Wat is er mogelijk nodig om de kans op succes te vergroten? Waar zitten de krachten en behoeftes? Wat heeft het team (nog meer) in huis?

Geen idee... Terwijl deze informatie goud waard is! Samenwerking is een van de meest beïnvloedbare risico’s binnen teams en organisaties. Het is een ware schatkamer aan ongebruikt potentieel… Als je maar weet wat er speelt en vooral: wat je daar samen aan kunt dóen.

Verreweg de meeste teams en organisaties komen op dit terrein pas in beweging wanneer er al een probleem is. Er is een situatie ontstaan waar men veel last van heeft. Ruzie. Gebrek aan communicatie. Behoefte aan richting en koers. Iedereen op eigen eilandjes. Wij tegen zij.

Dan moet er meestal nú iets gebeuren. Dat is hetzelfde als op de benzinemeter kijken wanneer je al met een lege tank op de vluchtstrook staat. Beginnen met gezonder leven wanneer de driedubbele bypass al staat ingepland. Het kan, het is nodig… én je maakt het jezelf moeilijker dan het hoeft te zijn.

Volg de samenwerking doorlopend - óók als het 'goed' gaat

Als je altijd weet wat er speelt en je weet met elkaar wat je eraan kunt doen, dan lopen de gemoederen gewoonweg niet zo hoog op. Gedoe los je op wanneer het nog klein is. Niet eenmalig, maar doorlopend.

Als je altijd weet waar je staat als team of organisatie, dan kun je heel gericht bepalen waar je naartoe wilt en vooral: hoe je daar samen gaat komen.

En dan kost het bovendien ook nog eens nauwelijks tijd. Als je daarmee worstelt, lees dan vooral deze 5 manieren om tijd te vinden voor teamontwikkeling.

Hoe is het met jouw team(s) gesteld?

Wetende dat teams van levensbelang zijn voor het behalen van resultaten: waar kun jij zien hoe het met je team(s) is gesteld? Zijn jouw teams in staat om innovatieve klanten te bedienen? Om het vol te houden als de druk toeneemt? Willen teamleden verbonden blijven aan jouw organisatie? Met STARLING+ Team heb je in een handomdraai alle informatie op tafel die je nodig hebt.

Reactie plaatsen