18 oktober 2023 

Als iedereen verantwoordelijk is, dan is niemand verantwoordelijk

Als iedereen verantwoordelijk is, dan is niemand verantwoordelijk

Als we ergens veel vragen over krijgen, dan is het verantwoordelijkheid. Dat roepen we een klein beetje over onszelf af. Dat komt door ons stokpaardje. 

Teamleden zijn samen verantwoordelijk om het beste uit het team te halen. 

Daar geloven wij heilig in. En het is vaak het startpunt van verwarring.

Samen verantwoordelijk? Dus iedereen? Als iedereen verantwoordelijk is, dan is in de praktijk dus niemand verantwoordelijk en gebeurt er weinig tot niks.

Zoiets.

Zelf verantwoordelijk...

We zeggen gelukkig ook niet dat het team verantwoordelijk is voor alles en iedereen. In de meeste gevallen heb je een functie en/of rol met bijbehorende verantwoordelijkheden. Daar heb je je eigen bijdrage te leveren op basis van je kennis, ervaring en expertise. Daar dingen we niks op af.

Maar in de meeste teams en bedrijven houdt het dan op. En dat stellen we wél ter discussie.

...én samen verantwoordelijk

Want náást die eigen verantwoordelijkheid komt wat ons betreft dus nog iets anders: teamleden zijn samen verantwoordelijk om het beste uit het team te halen. Oftewel: wat heeft het team als geheel nodig om goed te kunnen functioneren en de gewenste resultaten te halen?

Dat is iets heel persoonlijks. Iets waar alleen het team de antwoorden op weet. 

Elk team is beter af wanneer teamleden samen doorlopend nadenken over wat ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Extra handen? Meer budget? Betere communicatie? Rust? Minder ruzie? Sneller besluiten? Anders omgaan met conflicten?

En dat gaat verder dan alleen de wens te uiten. 

Misschien moet de ene vacature broodnodig ingevuld worden. Stel die vraag gerust aan HR of aan de directie of waar -ie bij jullie ook thuis hoort. Maar stel dat er vervolgens - om welke reden dan ook - geen kandidaat te vinden is… Dan komt het erop aan. 

Wat kun je als team vervolgens doen om de behoefte aan extra handen toch zo goed mogelijk in te vullen? Dat vraagt een behoorlijk staaltje creativiteit en flexibiliteit. Misschien heb je zelfs over de grenzen van je eigen team heen te kijken.

Geen tijd voor? Misschien niet. 

Maar eerlijk…? We zien genoeg teams waar voldoende tijd is om over een langere periode te mopperen en te klagen over wat er mis is. Die tijd en energie kan óók richting oplossingen. Geen idee waar je moet beginnen? Lees dan vooral ook Beginnen is het nieuwe winnen.

Begrijp ons niet verkeerd: dit is zeker geen oproep om te dragen wat niet van jou is en jezelf de grond in te werken. Het is een pleidooi om als team zo goed mogelijk de verantwoordelijkheid te pakken voor het functioneren van het team als geheel. Dan kan er namelijk heel veel meer dan je mogelijk denkt.

Reactie plaatsen