top of page

Personeel werven of behouden: waarom JIJ mogelijk in de weg staat


Het is allang geen geheim meer: een positieve en veilige werkomgeving heeft grote voordelen voor werknemers en werkgevers*. Het kan lijken alsof stress, druk en angst medewerkers harder laat werken. Als dat al gebeurt, dan is het tijdelijk en vaak tegen een fikse prijs.



Gedoe in je team? Pak je portemonnee maar

Bedrijven waar de werkomgeving te wensen overlaat, geven tot wel 50% meer uit aan ziektekosten dan organisaties die het beter op orde hebben. 


Dan zijn er nog de kosten van afhaken, de oer-Hollandse variant van de Engelse term disengagement. Want werkplezier is essentieel. Medewerkers die zich over een langere tijd onprettig of onveilig voelen, gaan onvermijdelijk afhaken. 


En dat is duur.


Het zorgt voor uitval, ongevallen en fouten. Het gaat ten koste van productiviteit, winstgevendheid en banengroei. Daarnaast zorgt het voor tot wel 50% meer vertrekkers. Mensen raken het zat. Ze slaan promoties af, gaan de banenmarkt op of zeggen hun baan op. 


Ook dat zorgt voor aanzienlijke kosten: werving, selectie, het trainen en inwerken van nieuwe mensen, daling van productiviteit, verlies van expertise en ga zo maar door. Het vervangen van één medewerker kan tot wel 20% kosten van zijn of haar salaris. 


Als je überhaupt al nieuwe mensen kunt vinden… 


Een gezonde werkcultuur is niet alleen nodig om mensen te behouden. Bij bedrijven waar de werkcultuur goed is, komen tot 100% meer sollicitaties binnen. Dat is in een krappe arbeidsmarkt iets om serieus bij stil te staan.


Waarom gangbare oplossingen vaak niet helpen bij werving

Daarom gaan veel bedrijven aan de slag met het toevoegen van extra voordelen om mensen te werven of behouden. Van meer loon, flexibel werken, extra vrije dagen, thuiswerken tot gratis sporten. 


Alleen helpt dat maar beperkt. 


Onderzoek toont aan dat mensen hun welzijn voorop stellen. Welzijn op de werkvloer is belangrijker dan welke financiële of materiële beloning dan ook. En welzijn gedijt bij een gezonde werkcultuur. 


Mooi! Dan moet de directeur, manager en/of HR-professional maar gauw aan de slag.


  • Interesse, support, compassie en verantwoordelijkheid tonen

  • Fouten vergeven en niemand de schuld geven

  • Inspireren en het levende voorbeeld zijn

  • Integer zijn

  • Het werk betekenisvol maken

  • Respect, dankbaarheid en vertrouwen laten zien.


Allemaal hartstikke waar en doe dat vooral, maar... ga er maar aanstaan op een gemiddelde werkdag. En bovendien lost het nog steeds niet al je problemen op.


Wat wél helpt om mensen aan boord te krijgen of houden

Elk team is anders. Elk team heeft iets anders nodig om op een gezonde manier resultaten te blijven halen. In het ene team zit het met het vertrouwen wel goed, maar nemen ze geen besluiten. In het andere team weten ze precies welk doel er bereikt moet worden, maar vertrouwen ze elkaar voor geen meter.


Natuurlijk kun jij per team gaan uitvinden wat dat is... Maar eerlijk: dat lukt waarschijnlijk alleen maar als je verder niets te doen hebt. En als je er eenmaal achter bent, dan verandert het weer. Niet aan beginnen! Je staat namelijk mogelijk zelfs in de weg. 


Jij kúnt namelijk helemaal niet precies weten, bepalen of voelen hoe je teams ervoor staan en wat ze nodig hebben. En je kunt er nog minder aan doen. Er is maar één groep die dat kan: teams zelf.


Wat je wel kunt doen? Help je medewerkers zelf aan het stuur. Laat ze niet alleen in, maar ook áán hun team werken. Wanneer ze - doorlopend en precies - weten waar ze goed in zijn en wat ze nodig hebben, dan zijn ze ook veel beter in staat om dat met elkaar te regelen. Daar kun jij waar nodig eventueel weer bij helpen en ondersteunen. Zo zorgt je samen voor een open cultuur met gezonde teams waar mensen graag willen komen en blijven werken.


*) Zie bijvoorbeeld dit 'oudje': een artikel van Harvard Business Review uit 2015.

bottom of page