top of page
  • Foto van schrijverMarjan Houweling

3 patronen die de meeste teams in de weg zitten


Zelfs de beste teams staan hun eigen groei weleens in de weg. Dat is heel normaal. We lopen onszelf allemaal weleens voor de voeten. Van deze 3 patronen wil je toch liever af, omdat ze je teams behoorlijk kunnen belemmeren.1. A staat voor Aardappel

De spreekwoordelijke Hete Aardappel, bedoelen we dan. Ook wel de Hete Brij. Het patroon waarbij het team accepteert dat er onderwerpen zijn – groot of klein - waar je eigenlijk liever vanaf blijft of omheen draait.


  • Het is complex.

  • Het ligt gevoelig.

  • Het voelt beladen.

  • Het vreet energie.

  • Of iets wat daarop lijkt.

Alles in je zegt: dit kan weleens ongemakkelijk worden. Don’t go there... Mogelijk schiet je gelijk al een onderwerp uit je eigen praktijk te binnen? 


Wees gerust: we moeten het eerste team nog tegenkomen zonder ‘lijk in de kast’. Het vervelende aan een lijk in de kast is alleen: het stinkt. En de meeste mensen weten er ook van. Alles lijkt opgeruimd en voor elkaar, zolang iedereen maar met een boogje om de kast heen blijft lopen.


En we zeggen het maar eerlijk: zoals een team iets doet, doet het alles. Dus als er één onderwerp is waarbij een team mogelijk niet het achterste van hun tong laat zien, dan zijn er waarschijnlijk meer. En dat is gewoon zonde van de kastruimte.


Je hoeft natuurlijk niet gelijk als een olifant de porseleinkast binnen te denderen. Je kunt je als team wél iets afvragen: wat hebben jullie nodig om bepaalde onderwerpen sneller of gemakkelijker bespreekbaar te maken?


De kortste route? Kijk naar de momenten waarop het heel gemakkelijk is om iets te bespreken. Wat doet het team dan? Hoe kan het team daar mogelijk meer van doen bij de lastigere onderwerpen?


2. B staat voor Besluiten

Het tweede patroon waar je vanaf wil is gedoe rondom besluitvorming. Het vermogen om besluiten te nemen is in onze ogen één van de meest onderschatte kwaliteiten van teams.


Veel teams slagen er namelijk uitstekend in om allerlei ideeën en beelden te delen met elkaar. Ik denk dit... Ik zie het zo... Om daar vervolgens in te blijven hangen. Soms oeverloos.


Vaak is het onduidelijk of en wanneer er een besluit is genomen. Of het besluit blijft zelfs helemaal uit. Dat kan nog wel eens tot frustratie leiden. Zeker wanneer er verschillen in tempo bestaan: een deel van het team kan niet wachten om te beslissen en anderen zijn er nog niet uit of klaar voor.


Merk je weleens frustratie rondom besluiten in je teams? Dan is de kans groot dat daar iets te winnen is. Check bijvoorbeeld de 3 valkuilen bij besluiten nemen.


3. C staat voor Conflicten

Een conflict staat volgens Van Dale voor 'strijd' of een 'verschil van mening of inzicht'. Volstrekt normaal, want mensen zien de wereld per definitie verschillend. En aangezien nog steeds niemand het monopolie heeft op de waarheid, heeft iedereen gelijk. Het hangt er maar net vanaf hoe je naar iets kijkt. Maar dit patroon kan behoorlijk in de weg zitten als je wil samenwerken.


In negen van de tien gevallen blijken conflicten een waardevolle bron van informatie en daarmee verbetering. Conflicten zijn rasechte verbeterbommen. Achter elk verschil zit namelijk een principe of een waarde. En die zijn doorgaans veel interessanter dan het conflict zelf. Ze hebben dus waarde in elke samenwerking.


Mits je die informatie weet te achterhalen natuurlijk... En dat vindt niet ieder team eenvoudig. Zeker niet wanneer je als team óók last hebt van het patroon om rond de hete brij te blijven draaien...


Wil je anders omgaan met grote en kleine conflicten in je teams? Lees dan vooral Zo benut je conflicten in samenwerking.


Hoe zit het met de patronen in jouw teams of organisatie?

Heb je geen idee welke patronen er mogelijk in de weg zitten of waar je moet beginnen? Geen nood! Met onze DURVT Team Performance Software haal je moeiteloos boven tafel wat er speelt en maak je teamontwikkeling ook nog eens op een haalbare manier onderdeel van het dagelijkse werk.

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page