top of page
Foto van schrijverJolien de Boer

Het nut van positiviteit bij samenwerken

Eindelijk was het zover! Er werd een nieuwe medewerker aangenomen. Het team was dolblij. Extra handen en het was nog een leuk mens ook... Daar kon het team prima mee samenwerken.

Maar binnen de kortste keren begon het te schuren.


Deze dame zag overal het zonnige van in. Dit was wel een heel blij ei… En dat voelde voor het team al snel ongeloofwaardig. Het begon op hun zenuwen te werken. Zitten we eigenlijk wel te wachten op dit soort positief gedrag?


Jij bent echt veel te positief

De dame in kwestie was zich van geen kwaad bewust toen het onderwerp op tafel kwam. In al haar onschuld stelde ze haar collega’s een slimme vraag: Wat doe of zeg ik dan dat jullie het gevoel geeft dat ik veel te positief ben?


  • Je doet net alsof er nooit een probleem is.

  • Het lijkt wel alsof je alleen de positieve kant ergens van wil zien.

  • Je geeft de hele dag door complimenten.


De vrouw liet zich niet uit het veld slaan. Ze vroeg door. Hoe werkt dat dan in dit team als het gaat over iets positief zeggen of een compliment geven? Nou… Dat gebeurde eigenlijk nooit. Zolang er niks wordt gezegd, dan is het goed of goed genoeg. En anders krijg je het snel genoeg te horen. Zo ging het eigenlijk al jaren.


Tot de nieuwe collega vroeg: Hoe is het voor jullie om in een team te zijn waar bijna niemand iets positief zegt of een compliment geeft? Toen werd het stil. Tja. Dat was eigenlijk toch ook wel jammer. Want er ging heel veel goed. Door de komst van iemand die het omgekeerde deed, werden ze met hun neus op de feiten gedrukt. Het team was gewend geraakt om vooral te kijken naar wat er niet was. Soms is ergernis een bron van informatie: waar hebben we eigenlijk behoefte aan?


Positief gedrag en complimenten geven is nuttig bij samenwerken.
Positief gedrag en complimenten geven is nuttig bij samenwerken.

De voordelen van positiviteit bij samenwerken

Iets positiefs doen of zeggen, zoals een compliment of een bedankje krijgen, geeft ons een goed gevoel. Zodra je een compliment krijgt, komen er in je hersenen namelijk gelukshormonen vrij. Denk aan dopamine en serotonine. Dat is fijn.


Ook interessant: wetenschappelijk onderzoek laat zien dat er niet alleen bij de ontvanger geluksstoffen vrijkomen, maar ook bij de gever. We kunnen elkaar dus heel gemakkelijk iets gelukkiger maken door te benoemen wat er werkt en wat er goed gaat. Dat heeft nóg een voordeel. Door bewust stil te staan bij wat er werkt en wat goed gaat, kun je er als team méér van doen.


Het team werd overigens geen verzameling van blije eieren. Het werd zich wel bewust van wat er wel en niet werkte in het team. Door dat vaker te benoemen, kwam er meer balans. Het team ging ander gedrag laten zien. Dat hielp op de sfeer en de samenwerking in het team stapje voor stapje te verbeteren.


Klinkt moeilijk? Met DURVT Team Performance Software krijg je het voor elkaar. In slechts 15 minuten per week.

Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page