top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Samenwerken: trek jij de kar met ambitie alleen?

Er komt een nieuw jaar aan. Ongetwijfeld vol met ambitie. Nieuwe plannen om samen mee aan de slag te gaan. Al is 'samen' soms een rekbaar begrip. Hoe gaat dat bij jou? Heb je het gevoel dat je regelmatig in je eentje de kar moet trekken? Als dat voor je werkt: houden zo! Zie je het liever anders? Dan heb je mogelijk iets te doen.


Je hoeft de kar niet alleen te trekken

De snelste manier om voor verandering te zorgen? Maak het bespreekbaar. Dat is in dit geval niet anders. Gooi het op tafel, waar en wanneer je wil. 


Dat is alleen niet voor iedereen even gemakkelijk. 


In dat geval kun je er ook voor kiezen om het onderwerp de kar trekken op de agenda van jullie eerstvolgende overleg te zetten. Daarmee krijgt het in ieder geval plek.


Trek jij de kar met ambitie vooral alleen of samen?

Weet je niet zo goed wat je moet zeggen? Dan kun je ook afbeeldingen gebruiken. Bijvoorbeeld deze van een... bierfiets. Ongebruikelijk, maar ach.Lastdier of de fiets?

Stel je voor dat de ton staat voor jullie ambitie als team.


De afbeelding links staat voor de persoon die het gevoel heeft vaak alleen de kar te trekken. Of alleen op een eilandje aan het werk te zijn. Acties komen ook vaak terecht bij deze persoon. Je sleept de ton met ambitie als het ware in je eentje en vaak op kracht achter je aan. 


De afbeelding rechts staat voor een team dat de ambitie gezamenlijk vooruit duwt. Het voortouw nemen is niet afhankelijk van één persoon. Acties zijn verdeeld over het team.


Leg deze metafoor eens voor aan je teamleden en vraag dan:


  • Hoe ervaren jullie het werk in ons team?

  • Voel jij je meer het lastdier of meer de fiets? 

  • Wat zou je willen in het nieuwe jaar? 


Kijk en luister eens zorgvuldig naar de manier waarop het gesprek wordt gevoerd én naar wat eruit komt. Welke informatie geeft dat over je team? Zoals een team één ding doet, doet het namelijk alles. Succes!

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page