top of page

In 5 stappen naar meer leiderschap in je team


Ben je op zoek naar meer leiderschap bij jezelf of je medewerkers? Dan hoef je maar één ding te doen: zorg dat de mensen waar je mee te maken hebt samen het allerbeste uit het team gaan halen. Daarmee bedoelen we dat je je doorlopend inspant om jouw team, afdeling, organisatie of keten als geheel sterker te maken. Geen idee hoe? Met deze vijf stappen kom je een stuk dichterbij.


1. Moedig mensen aan om meer verantwoordelijkheid te nemen

Stel elkaar de volgende vraag: wat hebben we nodig om onszelf in beweging te brengen en te houden? Je gaat wellicht verrast zijn door de antwoorden. Minder wachten op iemands toestemming? Vaker zelf een besluit mogen nemen? Samen één project naar keuze oppakken, gewoon omdat iedereen er zoveel energie van krijgt? Kijk wat er op tafel komt. En span je in om dat in de praktijk te brengen. 


Wij zien in de praktijk dat dat soms spannend kan zijn. Leidinggevenden vragen zich af of ze ineens overbodig gaan zijn. Medewerkers vrezen dat ze vanaf nu ‘overal van zijn’. Zo’n vaart loopt het meestal niet. Het gaat er vooral om dat je het gesprek gaat voeren. Verken de mogelijkheden!


2. Stuur actief op randvoorwaarden en grenzen

Ofwel: maak glashelder wat onderhandelbaar is en wat niet. Je kunt mensen natuurlijk met de vrije hand op pad sturen. Soms is dat een uitstekend idee. Zeker als je op zoek bent naar creatieve oplossingen. En… soms weet je vooraf gewoon al dat iets moet voldoen aan voorwaarden, zoals een harde deadline of een vast budget. Spreek hardop uit waar mensen mee aan de slag kunnen én waar niet. Dat zorgt voor focus en vergroot de kans van slagen.


3. Heb aandacht voor de harde en de zachte kant

Er zijn leiders met een voorkeur hebben voor de 'harde kant': strategie bepalen, richting geven, doelen stellen, etc. Er zijn ook leiders die de nadruk leggen op de 'zachte kant: wat vinden we van de manier waarop we aan het werk zijn? Hoe gaan we om met conflicten, is er respect en humor, hoe staat het met veiligheid en vertrouwen? De sleutel ligt in de combinatie: zorg dat je aandacht hebt voor het behalen van resultaten én de manier waarop dat gebeurt.


Misschien weet je van jezelf of en waar jouw voorkeur ligt? Leer jezelf aan om ook de andere kant te gaan benoemen. Vraag bij het nemen van een besluit (harde kant) ook eens dat voelt voor de betrokkenen (zachte kant). Vraag bij een conflict (zachte kant) ook eens welk effect het heeft op het grotere doel van het team (harde kant).


4. Voer een open, veilig en effectief gesprek

We durven ‘m bijna niet op te schrijven, zo groot is deze open deur. En toch: hoe vaak voer je gesprekken waarbij iedereen écht het achterste van zijn tong laat zien? Precies. Dus oefen ermee. De kortste weg: wees zo vaak mogelijk oprecht nieuwsgierig. Dat werk je in de hand door open vragen te stellen. Het soort vragen dat start met wat, waar, waarom, wie en hoe. Dat levert altijd meer informatie op dan wat je zelf allang weet.


5. Laat zien wat er bij jou speelt aan de binnenkant

Mensen haken aan op echtheid. Hoe authentieker je bent, hoe eerder mensen voor je open staan. Je kunt meer leiderschap tonen wanneer je laat zien wie je echt bent en wat je echt vindt. 


Dat klinkt gemakkelijk, maar dat is voor veel mensen best spannend. Geldt dat voor jou ook? Dan kan het helpen om dat er eerlijk bij te zeggen. ‘Ik ga eerlijk zijn en dat vind ik nog niet zo gemakkelijk…’.  


Een andere manier is om vóór dat je iets zegt, bij jezelf na te gaan hoe belangrijk het voor je is. Als je voelt dat het belangrijk voor je is, dan gebeurt er iets met de manier waarop het uit je mond komt. Zonder dat het gespeeld is. En dat verschil voelen mensen vaak haarfijn aan.


En voor alle zekerheid nog dit: leiderschap is uiteraard niet voorbehouden aan leidinggevenden, managers of directeuren. Integendeel. Iedereen kan leiderschap tonen. Dat is zelfs de bedoeling. Hoe meer leiderschap iedereen toont, hoe sterker je team, afdeling, organisatie of keten als geheel weer wordt.

Commenti


bottom of page