top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Teampatronen: ontdek het minst ontwikkelde patroon van jouw team

Ze komen in elk team voor: teampatronen. Dat is normaal. Teams werken namelijk op een vaste manier samen. Zoals het team iets doet, doet het alles. Daar zijn alleen maar weinig teams zich bewust van. En dát is jammer. Een team is namelijk maar zo sterk als zijn minst ontwikkelde patroon. 


Kijk niet naar individuen, maar naar teampatronen

We zijn gewend om naar individuen te kijken. We kijken welke kwaliteiten en krachten iemand heeft. Logisch, want daar wil je iemand graag op inzetten. 


In teams werkt dat anders. Het is ongebruikelijk om te kijken naar hoe een team als geheel functioneert. Hoe pakt zo’n team het werk aan? Hoe wordt er samengewerkt? Dat is bij teams juist belangrijk, omdat een team zo sterk is als het minst ontwikkelde patroon. Denk bijvoorbeeld aan: starten vergaderingen vaak te laat? Dan is het team waarschijnlijk met meer dingen laat... 


Hoeveel kwaliteiten en krachten je als team ook in huis hebt: dat wat niet werkt, blijft het team in de weg zitten. Wanneer je zo'n patroon laat bestaan, blijven de dingen uiteindelijk hetzelfde. Dezelfde problemen steken keer op keer de kop op. Dat vraagt steeds opnieuw om aandacht. Het team blijft in kringetjes draaien. Soms zelfs zonder het te merken. En dus kom je niet of maar heel langzaam vooruit.


Heb jij inzicht in de patronen van je team?

Dat is gelukkig ook goed nieuws. Want zodra je weet met welke teampatronen je te maken hebt, kun je er iets aan doen. Het is dus belangrijk dat je inzicht krijgt in de teampatronen. Maar… Aan inzicht alleen heb je niet genoeg. Het gaat erom wat je met het inzicht doet. Deze vragen kunnen jou en je team helpen:


  1. Welke patronen zie jij terugkomen in je team?

  2. Werken deze patronen voor jullie om jullie doelen te halen?

  3. Zo nee, wat zou je willen dat het team anders gaat doen? Welk gedrag zou je willen dat het team laat zien?


Teams die in een ritme aan de slag gaan met hun minst ontwikkelde patroon, kunnen hun conditie snel versterken. Zonder dat het voor jou of een enkeling hard werken is. Het effect is dat die teams meer invloed, energie en voldoening gaan ervaren en dat is juist de katalysator om van alles voor elkaar te krijgen. En dat is heel hard nodig in een wereld waarin er meestal flinke uitdagingen zijn.


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet 

Vind je het lastig om teampatronen te herkennen of benoemen of veranderen? Je bent niet alleen. Sterker nog: het komt regelmatig voor dat leiders en teamleden veronderstellen dat er helemaal geen teampatronen zijn. Terwijl die er altijd zijn. Je herkent ze alleen niet.


Met DURVT Team Performance Software kun je teampatronen in een handomdraai op tafel te krijgen en veranderen. Vraag een demo afspraak aan en leer in een half uurtje hoe dat werkt.

Kommentare


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page