Er wordt wat veranderd in Nederland. Zo veel dat er zoiets bestaat als verandermanagement of change management. Veranderen is nog net niet tot een kunst verheven.
Wat is verandermanagement of change management?
Verandermanagement is simpel gezegd: de manier waarop je van een bestaande situatie (A) naar een nieuwe situatie (B) komt. Het is verleidelijk om gelijk aan grote veranderingen te denken. Fusie. Reorganisatie. Cultuur. Software implementaties. Het soort veranderingen waar boeken over vol geschreven zijn. Vaak in combinatie met een doemscenario: 70% van alle veranderingen mislukt!
Het lastige aan verandermanagement
Dat is meteen het lastige aan termen als verandermanagement of change management. Het maakt veranderen al snel groot en moeilijk. Daarbij wekt het de indruk dat je een verandering kunt plannen. Dichttimmeren. Begrijpelijk, want dat zorgt voor een gevoel van controle. Het is alleen wel de schijn van controle.
Juist dat plannen en dichttimmeren zorgt ervoor dat het vaak misgaat. Hoe meer je kijkt naar schema’s en deadlines, hoe minder je vaak ziet wat er voor je neus gebeurt en wat je daarmee kunt doen. En voor je het weet, lijkt veranderen moeilijk, langdradig of zelfs onmogelijk.
En dat trekken wij in twijfel. Deels omdat de eerder genoemde 70% niet of nauwelijks te onderbouwen is. En deels omdat wij in de praktijk met teams iets anders zien.
Niet iedere verandering is een verbetering
Voor je überhaupt begint aan een verandering: soms verliezen we uit het oog dat niet iedere verandering een verbetering is. Je hoeft pas aan de slag te gaan met een verandering als het een bijdrage levert aan het doel dat je wil bereiken. Dat zijn de veranderingen waar mensen doorgaans echt wel aan meewerken. Ze willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Heeft een verandering geen of weinig impact op een onderwerp dat belangrijk is voor jullie? Niet eens aan beginnen!
Veranderen in kleine stappen
Bij de meeste mensen zitten hun dagen en weken vól met veranderingen. We doen de hele dag niet anders dan 'van A naar B' komen. Mogelijk geldt dat ook voor jou. Wat we vaak vergeten, is dat al die kleine ‘van A naar B’s’ samen grote en succesvolle veranderingen vormen. Als je elke maand één muurtje verft, dan herken je je huis na een jaar niet meer terug. Door het werk op te hakken in kleine stukjes kun je stap voor stap bij je gewenste doel te komen.
De echte verandering zie je elke dag
Verloopt de gewenste verandering vlot Moeizaam? Beter dan verwacht? Met ups-and-downs? De meeste mensen gaan ervan uit dat dat toeval is. Met micromanagement als gevolg. Proberen om alle details te controleren in de hoop dat alles goed blijft gaan of goed gaat komen. Niets is minder waar.
In elk team bestaan beperkende en versterkende teampatronen. Zoals een team iets doet, doet het alles. Is er bijvoorbeeld veel commentaar op de verandering? Dan is er een grote kans dat er wel vaker commentaar is op nieuwe initiatieven. Zulke patronen beïnvloeden onder meer hoe soepel een verandering verloopt. Die patronen zijn er altijd. Zolang je daar niet mee aan de slag gaat, kom je niet verder.
Welke patronen zie je terug in jouw teams? Helpen ze richting het doel? Doe er bewust méér van. Helpen ze niet? Zet daar ander gedrag voor in de plaats. En geen nood als je geen idee hebt waar je moet beginnen. Daar is onze DURVT Team Performance Software precies voor bedoeld.
Comments