top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Wat spreeuwen ons leren over high performing teams

Kijk eens een stukje van deze video. Weet je waar je naar kijkt? Het is een zwerm met spreeuwen. Een zwerm spreeuwen die wordt aangevallen door een slechtvalk, om heel precies te zijn. 


De vogels proberen te ontkomen aan hun aanvaller. Honderden, duizenden, soms tienduizenden spreeuwen zijn tegelijk bezig om te ontsnappen. Daarom maken ze die patronen in de lucht. En vaak met succes.


Terwijl er geen ‘opperspreeuw’ is. 


Er is geen leider, directeur of managementlaag om de boel in goede banen te leiden. Dat regelen de vogels zelf. Met zelforganisatie en eigenaarschap. Zwermen spreeuwen zijn van nature high performing teams, als het ware. En dat aan de hand van slechts drie principes:


  • afstoting: geef ruimte en zorg dat je niet te dicht op elkaar vliegt.

  • samenhang: zorg dat je de onderlinge afstand tot elkaar niet te groot maakt.

  • uitlijning: houd een oogje op elkaar, zodat je je gemiddelde koers kunt uitlijnen op de vogels die dichtbij je vliegen.


Spreeuwen doen dat niet alleen bij bedreigingen, maar ook om kansen te benutten. Bijvoorbeeld bij het vinden van geschikt voedsel of een goede plek om te rusten.Nu zou deze vorm van zelforganisatie natuurlijk een wonderlijke speling van de natuur zijn. Maar daar komt juist wel vaker voor. Mogelijk heb je op video's of bij het duiken weleens een school met vissen gezien die collectief van richting verandert? Dat werkt hetzelfde. En iets vergelijkbaars komt ook voor bij bijvoorbeeld mieren en virussen.


En dat houdt ons al jaren bezig. Als het werkt in de natuur, wat kunnen wij daar dan van leren? Wat gebeurt er wanneer teams leren om hun eigenaarschap en zelforganisatie te vergroten? Wat zou er gebeuren in jouw team of organisatie? Wat zou het betekenen voor jouw leiderschap en dat van je collega’s of medewerkers?


We zien dat je de samenwerking in teams en organisaties naar een heel ander niveau kunt tillen dan je mogelijk denkt. Het gaat alleen niet vanzelf. Je moet ervoor in actie komen. En dat vraagt om iets anders dan de gangbare oplossingen die de meeste mensen nu gebruiken. Je leest er meer over Hoe bouw je een high performing team? | De complete gids.


In de afgelopen jaren hebben we er bij DURVT software voor ontwikkeld. Nieuwsgierig? Neem gerust contact met ons op.

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page