Werknemers en werkgevers hebben massaal last van werkdruk. Het leidt steeds vaker tot werkstress. Dat gaat weer ten koste van onze gezondheid en inzetbaarheid. De werkdruk gaat naar verwachting alleen maar verder toenemen door de krapte op de arbeidsmarkt. Het is dus van belang dat we anders leren omgaan met werkdruk en werkstress. Maar we hebben het al zo druk… Hoe kun je in kleine stappen de werkdruk verlagen?
Wat is werkdruk?
Werkdruk is meer dan het druk hebben. Het gaat inderdaad over hoe snel je moet werken en hoeveel werk je moet verzetten. Maar óók over hoe moeilijk je werk is en welk gevoel het je geeft (lees hier meer over wat werkdruk is en over de oorzaken van werkdruk).
Werkdruk en werkstress
Werkdruk is nodig om prestaties te kunnen leveren. Maar een te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. En dat gaat ten koste van je gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle werknemers last heeft van hoge werkdruk. Bijna 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Niet voor niets geven ook veel werkgevers aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico's binnen het bedrijf hoort.
Werkdruk samen aanpakken
Het is van belang dat we anders leren omgaan met werkdruk en werkstress. Terwijl de waan van de dag regeert en de agenda’s overvol zitten. We geven je op een briefje: dan is er geen ruimte voor een groot plan rondom werkdruk verlagen.
Hoeveel plannen liggen er bij jou te wachten op uitvoering? Bij de meeste organisaties en teams zijn het er veel. Niks mis met de plannen: er zitten talloze uren in het bedenken, schrijven en afstemmen. Maar ze landen niet of slechts langzaam in de organisatie. Terwijl er nú iets moet gebeuren.
Werkdruk verlagen: de kracht van de kleine stap
Hoe eet je een olifant? Precies. In kleine hapjes. Welke stappen zijn nodig om de werkdruk te verlagen? Breek dat doel op in zo klein mogelijke stappen. En dat bedoelen we écht klein. Zo klein, dat je er onmogelijk tegenop kunt zien.
Kleine stappen zijn vrijwel altijd bij te sturen. Dat zorgt voor wendbaarheid om van koers te veranderen als dat nodig is. Toch zorg je voor snelheid, omdat je in korte tijd heel veel stapjes kunt zetten. Dat betekent dat je regelmatig succes ervaart. Dat geeft energie om een volgend stapje te zetten.
Samen werkdruk verlagen
Het kan al verlichting geven wanneer je dit zelf doet. Maar je hebt in je eentje natuurlijk geen controle over het werk dat bij jou terecht komt. En de druk van de omgeving is altijd sterker is dan één persoon.
Het effect wordt versterkt wanneer je als team samen aan de slag gaat met werkdruk verlagen in kleine stappen. Daarmee vergroot je de reikwijdte van de stapjes en krijg je als team steeds meer invloed op de werkdruk.
Maar hoe kom je samen toe aan zo’n gesprek als het water aan je lippen staat? Dat lukt maar heel weinig teams. DURVT Team Performance Software maakt dat gemakkelijker. Het helpt teams om op een gestructureerde manier met elkaar in gesprek te gaan over welk gedrag er nodig is om de werkdruk te verminderen. En om dat gedrag als team ook echt te laten zien in de praktijk.
Comments