meetinstrument samenwerking

Samenwerking meten: kan dat?!

Ja, er bestaat er een meetinstrument voor samenwerking. Dat is het korte antwoord. Verrassend? Dat kunnen we ons voorstellen. Voor veel mensen voelt samenwerken namelijk als iets ongrijpbaars. Het is er of het is er niet. Je kunt het nauwelijks beïnvloeden. Het duurt lang. Het is een kwestie van geluk hebben.

Niets blijkt minder waar. 

Wereldwijk is veel onderzoek gedaan naar samenwerking. De centrale vraag: denk eens terug aan een situatie waarin jij succesvol hebt samengewerkt met anderen. Wat maakte die samenwerking zo goed? Bijna iedereen heeft namelijk wel eens in een team gezeten waarin vrijwel alles bleek te kloppen. En waarom het klopte? Dat blijken mensen prima te kunnen benoemen. Sterker nog: de antwoorden bleken verrassend overeen te komen.

Een goede samenwerking heeft een zachte kant. Er is sprake van veiligheid en vertrouwen, respect, humor, saamhorigheid en enthousiasme, communicatie, het team weet onderlinge verschillen te waarderen en is in staat om conflicten op te lossen. 

En er is een harde kant: er is sprake van een duidelijkheid over richting en doelen, strategie en implementatie, verantwoordelijkheid, vooruitlopen, heldere besluitvorming en invloed op de voorwaarden waaronder het werk gedaan wordt. 

Dat maakt 12… Er zijn maar 12 factoren die bewezen invloed hebben op de kwaliteit van de samenwerking. 

Stel je voor dat je als team precies weet hoe je op elk van die 12 factoren scoort? Dan kun je benutten waar je goed in bent en versterken waar je behoefte aan hebt. Je kunt samen heel concreet maken wat je te doen hebt om te blijven groeien. Zelf. Elke dag weer.

Met Starling Team Performance Software ontdek je in een handomdraai hoe dat er voor jouw team uitziet. Nieuwsgierig? Maak een afspraak of bekijk meer informatie.

Reactie plaatsen