
Hoe bespreek je de uitslag van een meting?
Veel teams en organisaties zijn aan de slag met meten. Van teammetingen tot medewerkertevredenheid: er wordt heel wat waardevolle informatie opgehaald. Althans... Zolang je de uitkomsten met elkaar bespreekt. De uitkomsten bekijken en weer doorgaan is hét recept om elke meting om zeep te helpen. Dan kun je beter helemaal niet meten. Voor alle metingen geldt: een meting is zo sterk als de manier waarop je 'm bespreekt met elkaar.
Toch is dat niet voor iedereen even gemakkelijk. Heb jij geen idee hoe je een meting in je team moet bespreken? Op een oplossingsgerichte manier, zodat hij voor jullie gaat werken en meteen waarde heeft? Dan zijn deze tips voor jou.
Stimuleer!
Je maakt het jezelf makkelijk wanneer jij in het gesprek de volgende vier principes stimuleert:
1. Als iets goed werkt, doe er dan méér van
De meeste mensen zijn geneigd om te kijken naar wat er nog niet goed gaat. Stimuleer het team om de aandacht juist te richten op gedrag dat in bepaalde situaties al wel lekker gaat, of handig werkt. Ook in jouw team lukt al veel meer, dan dat jullie je bewust van zijn. En waarom zou je daar niet meer van doen?
2. Richt je op de oplossing en niet op het probleem
Heel veel teams verspillen tijd door heel lang te blijven praten over het probleem. Dat werkt meestal wel bij inhoudelijke en/of technische vraagstukken en procesproblemen, maar bij menselijk gedrag in teams werkt dat heel anders. Het lijkt misschien raar, maar er bestaat niet perse een logisch verband tussen het probleem en de oplossing waar het gaat om samenwerken. Zorg dat je team zich richt op de oplossing: wat zou het team willen dat het team doet in dit soort situaties? Je zult merken dat dit veel meer energie geeft en is de opmaat naar verbetering.
3. Zoek het open en veilige gesprek op
Bij het bespreken van de uitslagen gaat het vooral om het gesprek met elkaar en veel minder om de score die iemand geeft en of dat precies klopt of niet. Je zult merken dat mensen geneigd zijn om hun eigen cijfer te gaan verdedigen of juist iemand anders zijn cijfer teniet willen doen. Niemand heeft het monopolie op de waarheid. Juist van de verschillen in beleving kun je leren en een stap vooruit maken.
4. Gebruik de kracht van de kleine stap
Kleine stapjes maken grote verschillen. En kleine stappen kosten weinig moeite. Dat weet iedereen. En toch zijn teams geneigd om grote olifanten oplossingen te bedenken die veel tijd en moeite kosten om te implementeren. Stimuleer het team om zich te richten op kleine, haalbare stappen in de goede richting waar ze zelf invloed op hebben. De optelsom van al die kleine veranderingen gaan zorgen voor grote veranderingen. En het goede gevoel krijgen jullie er cadeau bij!
Met deze vier principes stimuleer je teams om de boel in beweging te krijgen en te experimenteren met nieuw gedrag. Je leest het goed: experimenteren. Want het bespreken van de meting en daarna nieuw gedrag aanleren gaat, net als de meeste andere nieuwe dingen, niet meteen vloeiend. Dat is heel normaal.
Wees je eigen teamcoach
Kun je wel wat hulp gebruiken? Dan is Starling Team Performance Software iets voor jou. De toegankelijke software en eenvoudige video-instructies helpen je om zelf snel en succesvol teammetingen uit te voeren en te bespreken. De kortste weg om je eigen teamcoach te worden!