Meten is verbeteren

Vaker meten = sneller verbeteren

Hoe zou het zijn als je als team elke week nóg iets beter wordt dan de week ervoor? Een klein beetje. Een half procent, misschien één. Geen aardverschuivingen waardoor je niet meer aan je werk toekomt, maar nét genoeg om verschil te merken. Wat verandert er dan bij jullie? Hoeveel problemen kunnen jullie beetpakken en oplossen? Hoeveel goede voornemens kunnen jullie extra waarmaken? Met deze vijf stappen gaat het jullie lukken.

1. Kiezen. Of beter gezegd: samen kiezen

Bepaal wát je wil verbeteren. Wat gaat jullie nu het meeste helpen? Waar hebben jullie aandacht aan te besteden? Het is misschien is het een open deur, maar het kiezen doe je met het team samen. Niet als leider of met één of twee collega’s. Zo benut je de wijsheid van het team: waar is aandacht nodig is en welk gedrag hoort daarbij? Hiermee kies je die onderwerpen die jullie het meeste gaan helpen richting het resultaat dat belangrijk voor jullie is. En het zorgt ervoor dat het resultaat en de doelstellingen van het team zelf worden en niet van één persoon of iemand buiten het team.

2. Houd focus
Mogelijk is het verleidelijk om hier een behoorlijke waslijst van te maken. Houd focus. Op welke onderwerpen wil je écht beweging? Kies er maximaal twee. Liever één of twee punten succesvol verbetert, dan een heleboel punten niet of half. Maak het klein en behapbaar. Kies punten waar energie op zit in het team! Wanneer je focust, kun je op die punten echt grote stappen zetten.

Kun je niet kiezen? Wees gerust: het kiezen hoeft niet perfect. Sterker nog: er bestaat geen ‘perfecte keuze’. Wat jullie ook kiezen: je zult zien dat er na een tijdje beweging komt. Zodra je daar verbetering ziet, kun je nieuwe onderwerpen kiezen.

3. Maak het concreet
Als het gaat om verbeteren, hebben mensen de neiging om het abstract te houden, waarmee het vaag en ongrijpbaar wordt. Wil je je goede voornemens ook waarmaken in de praktijk? Zorg dat je het zo concreet mogelijk maakt. Ook dat doe je als team samen. Het team weet als geen ander wat het meeste beweging faciliteert. Wat hebben jullie precies te doen met elkaar? Hoe concreter hoe beter. Zorg ervoor dat deze afspraken zichtbaar zijn voor iedereen: hang ze op, zet ze in het scherm. In your face! 

4. Meet & bespreek de voortgang
Klaar voor de kers op de taart? Je maakt van deze stappen écht een succes als je gaat meten. Elke één of twee weken. Het helpt om daar een vast moment voor te kiezen, bijvoorbeeld tijdens een bestaand teamoverleg. Stel elkaar de vraag: wat vinden we als team van de manier waarop we aan het werk zijn aan onze doelen? Laat iedereen een cijfer geven en toelichten. Het is interessant om te weten of je vooruit gaat en nog véél interessanter waarom. Die kennis zit al in de teamleden. Je hoeft het er alleen uit te halen, zodat je weet wat je meer, minder of anders te doen hebt. De kracht zit in het bijhouden én bespreken van de uitslagen met elkaar als team. Wil je weten hoe je een meting bespreekt? Lees dan ons artikel Hoe bespreek je de uitslag van een meting?

Reactie plaatsen