Versneld je doelen halen door als team je voorwaarden te bepalen

Onder welke voorwaarden doen wij als team ons werk? Dat is een interessante vraag om aan je team te stellen. Wat hebben jullie nodig om je werk zó te kunnen doen dat jullie gegarandeerd je resultaten gaan halen?

Middelen
Mogelijk gaat de aandacht al snel uit naar middelen. Laptops, telefoons, vergaderruimte, gereedschap, post-its… Wat je ook maar nodig hebt om het werk uit te kunnen voeren. Belangrijk! Als je een stap verder denkt, dan kom je mogelijk op training, opleiding of coaching. Iedere vorm van ondersteuning of begeleiding om je werk gemakkelijker te maken. Ook heel nuttig. Of extra handen, om het benodigde werk te kunnen verzetten. Allemaal waar. En stuk voor stuk vaak al een behoorlijke uitdaging.

Toch strekken de antwoorden verder dan je mogelijk denkt… Hoe zorgen wij er als team voor dat iedereen meer dan genoeg energie heeft om zijn of haar aandeel te kunnen leveren? Daar horen middelen zeker bij. Maar ook:

Zijn onze rollen helder?
Weten we welke taken we moeten uitvoeren?
Hoe zijn de bevoegdheden bij ons verdeeld?
Is er ruimte voor ontspanning?
Vragen we op tijd om hulp?
Gaan we op een gezonde manier met ons lichaam om?
Geven we onze grenzen op tijd aan?
Op welke (vaste) momenten werken we aan onze doelen?

Bij veel teams is daar een tekort. Op een (of meer) van deze punten, of iets wat er op lijkt. Zonder dat die teams zich daar altijd bewust van zijn.

Hoe zit dat in jouw team? Hebben jullie genoeg energie om te doen wat je moet doen of wat er van jullie gevraagd wordt? Is daar ruimte voor binnen het team? Lukt het om de juiste voorwaarden te scheppen en in te vullen?

Cirkel van betrokkenheid en invloed
Weet dat je als persoon én als team meer invloed hebt dan je mogelijk denkt. Veel meer. Stephen Covey omschrijft het als twee cirkels. Een buitenste cirkel van betrokkenheid met alle zaken waar jullie als team in meer of mindere mate bij betrokken zijn. Daarbinnen zit een tweede cirkel van invloed met alle dingen waar jullie rechtstreeks invloed op kunnen uitoefenen. Hoe groter je die cirkels maakt, hoe meer je voor elkaar krijgt. Misschien heb je geen invloed op hoe de wind waait, maar wel op hoe je de zeilen zet. Je hebt altijd een keuze. Het is een magisch moment waarop teamleden daar achter komen. Het is een gegarandeerde manier om het beste uit zichzelf én het team te gaan halen. Het smaakt gewoon naar meer.

Soms is het lastig om daarin te (blijven) geloven. Dan ligt er een stemming op de loer van het overkomt ons of we hebben geen invloed. Herken je dat in je team? Stel elkaar de vraag: wat heb ik nodig en wat heeft de ander nodig? Dat geeft veel informatie om weer in beweging te komen. Soms is er simpelweg al te veel frustratie om die vraag nog concreet te kunnen beantwoorden. Begin dan met de vraag: wat willen we liever niet? En daarna: wat willen we liever wel? Daarmee leg je de frustratie open en bloot op tafel en komt er weer ruimte.

Reactie plaatsen