Changemanagement

Wat is verandermanagement of change management?

Kort gezegd? De manier waarop je van een bestaande situatie (A) naar een nieuwe situatie (B) komt. Het is verleidelijk om gelijk aan grote veranderingen te denken. Fusie. Reorganisatie. Cultuur. Software implementaties Het soort veranderingen waar boeken over vol geschreven zijn. Vaak in combinatie met een doemscenario: 70% van alle veranderingen mislukt!

Dat is meteen het lastige aan termen als verandermanagement of change management. Het maakt veranderen al snel groot en moeilijk. Daarbij wekt het de indruk dat je een verandering kunt plannen. Dichttimmeren. Begrijpelijk, want dat zorgt voor een gevoel van controle. Het is alleen wel de schijn van controle. Juist dat plannen en dichttimmeren zorgt ervoor dat het vaak misgaat. Hoe meer je kijkt naar schema’s en deadlines, hoe minder je vaak ziet wat er voor je neus gebeurt en wat je daarmee kunt doen.

En voor je het weet, lijkt veranderen moeilijk, langdradig of zelfs onmogelijk. En dat trekken wij in twijfel. Deels omdat de eerder genoemde 70% niet of nauwelijks te onderbouwen is. En deels omdat wij in de praktijk met teams iets anders zien.

Voor je begint: niet iedere verandering is een verbetering
Soms verliezen we uit het oog dat niet iedere verandering een verbetering is. Je hoeft pas aan de slag te gaan met een verandering als het een bijdrage levert aan het doel dat je wil bereiken. Dat zijn de veranderingen waar mensen doorgaans echt wel aan meewerken. Ze willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Heeft een verandering geen of weinig impact op een onderwerp dat belangrijk is voor jullie? Niet eens aan beginnen!

Kleine stappen
Bij de meeste mensen zitten hun dagen en weken vól met veranderingen. We doen de hele dag niet anders dan van A naar B komen. Mogelijk geldt dat ook voor jou. Wat we vaak vergeten, is dat al die kleine ‘van A naar B’s’ samen grote en succesvolle veranderingen vormen. Als je elke maand één muurtje verft, dan herken je je huis na een jaar niet meer terug. Door het werk op te hakken in kleine stukjes kun je stap voor stap bij je gewenste doel te komen.

Kun je dan niets ‘voorspellen’?
Zeker wel. De voorspelbaarheid zit alleen niet in dichttimmeren. Zoals je kunt lezen in ons e-book zijn er vijf simpele randvoorwaarden waarmee je elke verandering tot een succes maakt. Wanneer je start met deze randvoorwaarden, dan maak je ruimte om door elke vorm van weerstand heen te komen.
E book bouw je beste samenwerking ooit

De echte verandering zie je elke dag
Verloopt de verandering vlotjes? Moeizaam? Beter dan verwacht? Met ups-and-downs? De meeste mensen gaan ervan uit dat dat toeval is. Met micromanagement als gevolg. Proberen om alle details te controleren in de hoop dat alles goed blijft gaan of goed gaat komen. Niets is minder waar. In elk team bestaan beperkende en versterkende teampatronen. Zoals een team iets doet, doet het alles. Die patronen beïnvloeden onder meer hoe soepel een verandering verloopt. Die patronen zijn er altijd. Zolang je daar niet mee aan de slag gaat, kom je niet verder. Zo kennen wij een team dat vaak commentaar op elkaar had. Negen van de tien discussies eindigden met weinig energie, irritatie of ruzie. Ze spraken af om daarmee te oefenen. Elke keer als er behoefte was om commentaar te leveren, dan stelden ze in plaats daarvan een oprechte vraag. Van een geïrriteerde ‘wat duurt het allemaal weer lang’ naar ‘Wat kunnen we vandaag samen doen om het tempo te verhogen?’.  

Oefenen
Welke patronen zie je terug in jou team? Welke helpen jullie richting je doel? Zorg dat je daar elke dag bewust méér van doet. Welke patronen houden jullie tegen? Zet daar ander gedrag voor in de plaats. Geef de komende weken tijdens elk overleg een cijfer voor de manier waarop jullie het nieuwe gedrag toepassen en zie wat er gebeurt.

 

Reactie plaatsen