Wat is een team?

Wat is een team?

18 januari 2022

Een team is in de letterlijke zin een groep van drie of meer mensen die samen een gemeenschappelijk doel of resultaat moet halen. De teamleden hebben elkaar nodig om dat te halen. Er is dus sprake van onderlinge afhankelijkheid. Zonder gezamenlijk doel of resultaat ben je geen team, maar gewoon een groep, of een hobbyclubje.

Waarom de teamgrootte ertoe doet
Met één of twee personen is het leven nog betrekkelijk overzichtelijk. Er is maar één relatie: die tussen jou en de andere persoon. Je bent per definitie elkaars ‘vriend’, want er zijn geen andere personen. Vanaf drie personen is dat anders. Er is een relatie tussen jou en persoon A. Tussen jou en persoon B. Tussen persoon A en B. Daarmee ontstaat er een andere dynamiek: een teamdynamiek. Daarmee ligt de concurrentie op de loer: wie is ‘jouw vriend’ en wie is ‘mijn vriend’. Zeker als er druk op de relatie komt te staan. Als twee mensen strijd ervaren, dan gebeurt er ook iets in de relatie tussen de anderen. Klinkt vaag? Of mogelijk een beetje alsof je weer op de basisschool zit? Toch is dit precies wat er speelt en waar de meeste teams zich niet bewust van zijn.

Dan maar nooit meer in teams werken?
Natuurlijk kun je gerust met meer dan twee personen samenwerken. Graag zelfs, anders loop je heel wat potentieel mis. Een team is namelijk nooit gelijk aan de optelsom van de individuen. Het is véél meer dan dat. Onze wereld legt heel veel nadruk op individuen. Zet de beste elf voetballers bij elkaar en je bent kampioen... We zien allemaal dat het in de praktijk niet zo werkt. Teams vormen een organisch geheel: ze doen dingen op een bepaalde manier. En zoals ze één ding doen, doen ze alles. Die teampatronen kunnen je benutten. Vervang beperkende patronen door iets helpends en zet de versterkende patronen juist vaker in.

Wat is een team?

Over maximale teamgrootte
De omvang van teams is één van de meest onderschatte factoren voor succes. De heersende mening is dat een paar mensen meer of minder er niet toe doet. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat is een misvatting. Natuurlijk is elk team is uniek: wat werkt is per team verschillend. Maar niet héél verschillend. Zorg er bij de samenstelling van je team voor dat er voldoende diversiteit is én voldoende ruimte om een bijdrage te leveren. Uit onderzoek blijft dat teams tussen de 6-8 personen daar doorgaans goed in slagen. En de uitzonderingen bevestigen zoals altijd de regel...

In wat voor soort team zit jij?
Het ene team is het andere niet. Wil je resultaten neerzetten? Kijk dan naar hoe effectief en efficiënt je als team bent én hoe jullie omgaan met emotie en jullie onderlinge relatie. Zwart-wit gezegd bestaan er vier soorten teams:

  • Geregeerd door de waan van de dag: teams die hun aandacht bij voorkeur geven aan alles wat te maken heeft met effectiviteit en efficiëntie.
  • De Lieve Vrede Bewaren: teams die hun aandacht bij voorkeur geven aan zaken die te maken hebben met emotie en relatie.
  • Verdwaald in Niemandsland: teams die niet in staat zijn om aandacht voor één van beiden op te brengen.
  • Best Teams Ever: de teams die erin slagen om met regelmaat voor beide kanten aandacht te hebben.

Natuurlijk val je zelden volledig in één categorie. De meeste teams overlappen twee of zelfs drie categorieën. Toch herkennen de meeste teams zich meestal in één van deze vier smaken het meest, of in iets wat er sterk op lijkt.

Ieder team kan een Best Team Ever worden
Wat is het beste team waar jij ooit hebt ingezeten? Zakelijk of privé, recent of vroeger: vrijwel iedereen kan een team noemen waarbij het resultaat schijnbaar als vanzelf werd gehaald. Wat was er in dat team aanwezig dat het zo goed maakte? De antwoorden hierop komen doorgaans sterk overeen. Dat horen wij in in de praktijk heel vaak. In welke bedrijven of sectoren we ook komen. Wat voor soort team het ook is. Offline of online. Groot of klein. Wat de achtergrond, opleiding of leeftijd van de teamleden ook is. Je weet wat de ingrediënten zijn van een goed team, omdat je het al eens hebt meegemaakt. En dat is goed nieuws, want daardoor heeft ieder team het in zich om een best team ever te worden. Je hoeft alleen te herhalen wat je eerder al hebt gedaan.

Waar is jouw team goed in?
De meeste teams zien zichzelf als experts op de inhoud. Gelukkig maar! Als jullie niet goed waren in jullie vak, zaten jullie waarschijnlijk niet samen in een team om een bepaald resultaat te halen. Wil je een beter team worden? Kijk hoe het staat met je vaardigheden op het proces (de manier waarop jullie je resultaten halen en rondom emotie/relatie (hoe jullie met elkaar omgaan). Je kunt daar bijvoorbeeld teamafspraken voor maken. Bespreek naar elkaar uit wat belangrijk voor jullie is, schrijf die afspraken op en hang ze in het zicht. Tijdens of na ieder overleg kun je allemaal een cijfer geven voor de mate waarin jullie je aan de afspraken hebben gehouden. Zo krijg je snel en gemakkelijk boven tafel waar het goed gaat en mogelijk wringt.

Goede teams bouw je niet voor je lol
We begonnen ermee en we sluiten er ook mee af: teams bestaan om resultaten te halen. En dat zeggen we niet voor niets. Wanneer een team geen resultaten of successen boekt, dan valt het onherroepelijk uit elkaar. Meestal na een maand of drie. Mensen willen namelijk dolgraag deel uitmaken van een goed team. Iedereen. Daar kan geen salaris of arbeidsvoorwaarde tegenop. Daar kun je je dus uitstekend mee onderscheiden. Zéker in een krappe arbeidsmarkt.

Reactie plaatsen