top of page

In welk teamkwadrant zit jouw team?

Mensen werken regelmatig op eilandjes. Draaien om de hete brij heen. Hakken geen knopen door. Vul zelf maar in. Het leidt méér af dan je zou willen. 

 

Dat gerommel gaat vroeg of laat ten koste van de kwaliteit van het werk en het plezier. Dan krijg je te maken met verzuim en verloop. Terwijl werving ongelooflijk lastig is. Het is een neerwaartse spiraal. Dat zit je dwars. Want eigenlijk weet je dat je het gedoe in je team nú moet aanpakken.

 

Maar waar moet je beginnen? Gelukkig is dat makkelijker dan je denkt.

In welk teamkwadrant zit jouw team?

Kijk eens op je gemak naar deze afbeelding.

 

Je kijkt naar een kaart met vier soorten teams.

 

Met wat voor soort team heb jij te maken?

De teamkwadranten

In welk kwadrant bevindt jouw team zich nu? En in welke richting zou je willen bewegen met je team?

Je kunt je voorstellen dat ieder team iets anders nodig heeft om te kunnen bewegen.

 

  • Het team Veel gepraat, weinig wol boekt langzaam vooruitgang en heeft bijvoorbeeld baat bij werken met duidelijke doelen. 

  • Het team Niet lullen, maar poetsen werkt snel op eilandjes en kan bijvoorbeeld wel wat meer verbinding in het team gebruiken. 

  • Het team Verdwaald in Niemandsland heeft zowel een portie duidelijke doelen als meer verbinding nodig. 

  • Het Beste Team Ooit is in staat om op een duurzame manier resultaten te halen. Toch zeggen die teams nooit: we hoeven dus niets meer te doen. Juist hier waardeert het team wat er al is, maar kijkt het ook doorlopend naar of en hoe het nóg beter kan.

Hoe word je of blijf je een Beste Team Ooit?

Je wordt of blijft een Beste Team Ooit door bewust aandacht te hebben voor de manier waarop je samenwerkt als team. Zowel op de harde en zachte kant van samenwerking.

 

Denk bij de harde kant van samenwerken aan richting, doelen, strategie, implementatie, verantwoordelijkheid, vooruitlopen, besluitvorming en voorwaarden. Bij de zachte kant van samenwerken gaat het over veiligheid, vertrouwen, respect, waarderen van verschillen, saamhorigheid, enthousiasme, respect en conflicthantering.

 

Goed om te weten: beide kanten zijn ook nog eens direct met elkaar verbonden. Als je werkt aan betere communicatie, dan gaat de besluitvorming ook makkelijker. En andersom.

 

Maar.... 90% van de teams is zich niet bewust van waar ze echt staan, ook al denken ze van wel! Want teams zijn blind voor hun eigen teamgedrag. Ze hebben gewoontes ontwikkeld. Ze doen dingen nu eenmaal op een bepaalde manier. Daar zijn ze zich niet bewust van. Zelfs als een enkeling het ziet, dan verandert het niet. Want gewoontes zijn hardnekkig. En sterker dan jij. Die kun je in je eentje niet veranderen. Helaas, pindakaas!

 

Ben je je als team niet bewust  van je gewoontes? Dan  blijf je doen wat je altijd hebt gedaan. Erger nog: dan houd je al het gedoe en gerommel in stand. En loop je zelfs het risico op de beruchte neerwaartse spiraal.

Wat betekent dit voor jouw team?

Misschien wil je meer informatie? Sparren? Vragen stellen? Starten? 
Waar je ook aan denkt, neem gerust contact op met DURVT. Of laat hier je gegevens achter, dan nemen wij contact met jou op.

bottom of page