top of page

Waarom je niet hoeft te wachten met teamontwikkeling

Komt het er steeds maar niet van om écht aan de slag te gaan met teamontwikkeling in je bedrijf? Begrijpelijk. Hieronder lees je waarom dat nergens voor nodig is:



1. Er komt geen perfect moment voor teamontwikkeling

Het is verleidelijk om te wachten op het ‘juiste moment’. Misschien ken je dat wel. We gaan starten, zodra…


  • die vacatures zijn ingevuld

  • een medewerker terug is van zwangerschapsverlof

  • de vakantieperiode erop zit

  • de verbouwing van het pand is afgerond

  • het nieuwe softwarepakket is uitgerold

  • etc.


Je voelt ‘m misschien al aankomen… Dat moment komt niet. Echt niet. Er komen immers onherroepelijk nieuwe opzeggingen, verloven, vakanties en/of projecten. En daarmee schuift teamontwikkeling steeds verder naar achter.


Het goede nieuws? Als er geen ideaal moment komt… dan kun je dus beginnen op elk willekeurig moment


Dat is zelfs een uitstekend idee. Juist hoe je teams omgaan met vacatures, verlof, vakantie, verbouwing of is brandstof om te ontwikkelen. Ontwikkelen doe je niet op een afgesproken tijd in een brandschoon laboratorium: dat vindt plaats op de werkvloer, in de waan van de dag. En dat start, zodra je… begint.


2. Teamontwikkeling blijft toch wel spannend

En áls er al een min of meer geschikt moment komt, dan nog is uitstel niet zo vreemd. Want teamontwikkeling is spannend.


  • Wat gaat iedereen ervan vinden?

  • Gaat het dan nu allemaal zo slecht?

  • Gaat het ons wel lukken?

  • Wordt het geen teleurstelling?


Zolang je niet van de kant bent, hoef je je in ieder geval niet met één (of meer…) van deze scenario’s bezig te houden. Heel begrijpelijk. En jammer. Want teamontwikkeling is maar een middel. Zodra het je lukt om te starten, dan kun je ook gaan oogsten.


Wat zouden jullie als bedrijf voor elkaar kunnen krijgen als jullie de manier waarop jullie werken onder de loep zouden nemen? Komen jullie toe aan projecten die nu nog op de plank liggen? Wat vaker vrij nemen, zonder dat het extra werk betekent voor je collega’s? Wat meer tijd hebben voor klanten? Gaan jullie je onderscheiden van concurrenten?


Hoe eerder je aan de slag gaat, hoe meer tijd er is om de voordelen van de resultaten te ervaren.


3. 'Ideale teams' zijn dichterbij dan je denkt

Wanneer we mensen vragen om hun ideale team te omschrijven, dan krijgen we regelmatig vergelijkbare opmerkingen terug:


  • We kunnen lachen met elkaar.

  • Er is respect en vertrouwen.

  • We krijgen dingen voor elkaar die ertoe doen.

  • We helpen elkaar uit de brand.

  • We zijn in staat om beslissingen te nemen

  • etc.


Inderdaad: dat zijn geen onmogelijke of onhaalbare wensen. Een aanzienlijk deel van het ideale team ligt voor het opgrijpen. Sterker nog: het bestaat uit elementen die teams vaak al min of meer beheersen. De meeste teams zijn zich er alleen niet bewust van en benutten het niet ten volle.


En ja, natuurlijk bestaat er ook grote wensen. Teams die bijvoorbeeld graag vanaf vandaag het budget of aantal handen zien verdubbelen. Zelfs daarvan geloven wij overigens dat het mogelijk is… als je maar begint.


Hoe is dat voor jou? Wat wil jij graag meer, minder of anders in je teams en bedrijf? Je kunt er vanaf vandaag mee aan de slag…


4. Teamontwikkeling kan stapje voor stapje

Starten met teamontwikkeling kan voelen als een heel nieuw project. Wees gerust: je hoeft niet de hele wereld vandaag te veroveren. Je hoeft alleen je teams aan te moedigen om vandaag één stapje te zetten. En morgen weer. En ja, dan ga je van alles tegenkomen. (We verwijzen nog maar eens naar punt 1.)


De uitdaging is dan ook niet om drempels te voorkomen. De uitdaging is dat je teams zich bewust worden van hoe ze omgaan met obstakels en wat ze met die kennis doen. Wat goed werkt, daar kunnen ze méér van doen. Wat niet werkt, dat gaan ze stapje voor stapje oplossen. En met elke stapje dat je samen oplossen, ontstaat er meer eigenaarschap, energie en voldoening.


Bonusreden

Voel je dat het tijd is om voorrang te geven aan teamontwikkeling, maar weet je niet hoe? Ook dat komt vaak voor. Het kan je zomaar gebeuren dat je het onderwerp tóch nog maar even parkeert tot… Enfin, zie punt 1. Nergens voor nodig. De allerkleinste stap naar teamontwikkeling staat voor je klaar: onze STARLING software. Vind je het lastig om dit besluit te nemen? Lees dan ons artikel over de 3 valkuilen bij besluiten nemen.

bottom of page