top of page

Wat is de ideale teamgrootte?

Een team in de letterlijke zin is een groep van drie of meer mensen die samen een gemeenschappelijk doel of resultaat moet halen. De teamleden hebben elkaar nodig om dat te halen. Er is dus sprake van onderlinge afhankelijkheid. Zonder gezamenlijk doel of resultaat ben je geen team, maar een groep of een hobbyclub.



Waarom teamgrootte ertoe doet

Met één of twee personen is het leven nog betrekkelijk overzichtelijk. Er is maar één relatie: die tussen jou en de andere persoon. Je bent per definitie elkaars ‘vriend’, want er zijn geen andere personen. Vanaf drie personen is dat anders. Er is een relatie tussen jou en persoon A. Tussen jou en persoon B. Tussen persoon A en B. Daarmee ontstaat er een andere dynamiek: een teamdynamiek.


Daarmee ligt de concurrentie op de loer: wie is ‘jouw vriend’ en wie is ‘mijn vriend’. Zeker als er druk op de relatie komt te staan. Als twee mensen strijd ervaren, dan gebeurt er ook iets in de relatie tussen de anderen. Klinkt vaag? Of mogelijk een beetje alsof je weer op de basisschool zit? Toch is dit precies wat er speelt en waar de meeste teams zich niet bewust van zijn.


Dan maar nooit meer in teams werken?

Natuurlijk kun je gerust met meer dan twee personen samenwerken. Graag zelfs, anders loop je heel wat potentieel mis. Een team is namelijk nooit gelijk aan de optelsom van de individuen. Het is véél meer dan dat. Onze wereld legt heel veel nadruk op individuen. Zet de beste elf voetballers bij elkaar en je bent kampioen... We zien allemaal dat het in de praktijk niet zo werkt.


Teams vormen een organisch geheel: ze doen dingen op een bepaalde manier. En zoals ze één ding doen, doen ze alles. Die teampatronen kun je benutten. Vervang beperkende patronen door iets helpends en zet de versterkende patronen juist vaker in.


Over maximale teamgrootte

De omvang van teams is één van de meest onderschatte factoren voor succes. De heersende mening is dat een paar mensen meer of minder er niet toe doet. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat is een misvatting. Natuurlijk is elk team is uniek: wat werkt is per team verschillend. Maar niet héél verschillend. Zorg er bij de samenstelling van je team voor dat er voldoende diversiteit is én voldoende ruimte om een bijdrage te leveren. Uit onderzoek blijft dat teams tussen de 6-8 personen daar doorgaans goed in slagen. En de uitzonderingen bevestigen zoals altijd de regel...


bottom of page