top of page

4 redenen om te stoppen met samenwerken (+checklist!)

Meestal zijn we de eersten om het omgekeerde aan te moedigen, maar soms… Soms is je beste keuze om te stoppen met samenwerken.


1. Grens

De eerste spreekt voor zich. Dat hopen we althans van harte. Elke vorm van grensoverschrijdend gedrag: klaar. Als het fout is, is het fout.


2. Hetzelfde

De tweede spreekt lang niet altijd voor zich. Mensen die samenwerken of in een team zitten omdat ze iets ‘hetzelfde’ hebben. Functienaam. Leidinggevende. Afdeling. Werkplek. Achtergrond. Haarkleur. Nou vooruit, die laatste hopelijk niet.


Er zijn situaties waarin een samenwerking op die grond niet meer dan logisch is. En er zijn minstens zoveel situaties waarin het verre van vanzelfsprekend is, omdat deze mensen in hun werk helemaal niets met elkaar te maken hebben. Dan mag je er gewoon mee stoppen. Of nog liever: niet eens aan beginnen.


3. Handig

Nummer drie vermomt zich als iets nuttigs. Is het niet handig als Merel van boekhouding erbij komt zitten? Kunnen we John van P&O niet ook goed gebruiken? Anders vragen we of Michelle van Communicatie ook aanschuift? Tja. Is het handig of nodig? Wat in de kennis, expertise, achtergrond, ervaring of het mandaat van deze mensen maakt ze onmisbaar? Anders hoeven ze er niet bij.


4. Gezellig

Iemand erbij vragen omdat het leuk is. Omdat je elkaar goed ligt. Dezelfde humor hebt. Of iets vergelijkbaars. Het is doodnormaal. En ook doodzonde... Tenminste wanneer het de enige reden is om samen aan de slag te gaan.


Checklist

Twijfel je of je moet stoppen met samenwerken? Beantwoord de volgende vragen:


  1. Welk resultaat wil of moet je halen?

  2. Wie of wat heb je al in huis om daar te komen?

  3. Wie of wat heb je mogelijk nog nodig om daar te komen?

  4. Geldt dat omgekeerd ook voor die mensen?

  5. Welk team heb je dan samen te stellen?


Ga alleen samenwerken als er sprake is van wederzijdse afhankelijkheid. Teamleden moeten elkaar nodig hebben om een bepaald resultaat neer te kunnen zetten. Anders kan en mag je elkaar gewoon lekker met rust laten!


Ga je wel samen verder, maar loopt het nog niet zo lekker? Lees dan hier verder: Samenwerking verbeteren in 5 simpele stappen. Daar kan STARLING je bij helpen: software die teams helpt om in 15 minuten per week samen hun gedrag te veranderen.

Comments


bottom of page