top of page
  • Foto van schrijverMarjan Houweling

5 dingen om als team mee te stoppen voor meer succes

Tijd, aandacht en energie om te werken aan wat er écht toe doet… De meeste teams snakken ernaar. Hoe is dat bij jullie? Hoe vaak komen jullie toe aan wat belangrijk is? Elke werkdag? Elke werkweek? Minder? Nooit? Houd op één of meer van deze 5 dingen en ervaar direct meer succes.1. Wachten met belangrijke wensen of doelen

Wat willen jullie het allerliefste voor elkaar krijgen? Ga het doen! Maar echt… Als iets belangrijk voor jullie is, begin er dan alsjeblieft mee. Het hoeft geen groot project te zijn. Mag natuurlijk wel.


Feit is: het perfecte moment komt niet. Hoe eerder je start, hoe langer je profijt hebt van je werk. En geloof het of niet: daarna ga je nóg toffere dingen bedenken en waarmaken. Als je over 5 of 10 jaar terugkijkt, wat wil je dan dat er is gebeurd? Besteed dáár tijd aan. Kom je er niet aan toe? Lees dan vooral ook Beginnen is het nieuwe winnen. Of neem bijvoorbeeld punt 2 of 5 ter harte...


2. Teveel vergaderen/overleggen/in meetings zitten

Stop met óver dingen praten en start met áán dingen werken. Dat kan ook uitstekend samen met anderen, als team. Graag zelfs! 


Je staat verstelt hoeveel tijd je kunt winnen als je kritisch naar je agenda kijkt. Er zijn andere manieren om elkaar op de hoogte te houden of aan te haken, dan er samen over te praten. 


Welke dan? Dat bepalen jullie! Kijk eens naar jullie agenda: wat is ervoor nodig om een vergadering met 10% in te korten? Met de helft? Helemaal te schrappen? Van wekelijks naar tweewekelijks? Kijk maar eens welke creatieve oplossingen er ontstaan.


Natuurlijk is het nuttig en nodig om elkaar te spreken – maar niet uit gewoonte.


3. Bang zijn om iets fout of verkeerd te doen

Stel je voor dat jullie als team zéker wisten dat jullie slagen: wat zouden jullie dan doen? Hoe zouden jullie je werk aanpakken? Hoe zou een werkdag of een werkweek eruit zien? De meeste teams denken er te weinig over na. Terwijl vertrouwen in een goede uitkomst heel veel creativiteit losmaakt.


Hoe zou het zijn wanneer je besluit simpelweg te omarmen dat ‘goed’ of ‘fout’ niet bestaat. Er bestaat alleen beweging. Van elke beweging komt weer nieuwe beweging. En dat levert altijd iets op. Wat zou die gedachte jouw team kunnen opleveren? Zekerheid? Rust? De vrijheid om vaker te experimenteren?


Wees gerust: je hoeft echt niet direct alle contact met de realiteit te verliezen. Voelen jullie een ‘wat als…’ aankomen? Daag jezelf uit om de zin positief te laten eindigen. Wat als het wél lukt? Wat als de klanten het geweldig vinden? Wat als er budget voor komt?


Natuurlijk mag je het spannend vinden. En doe het alsnog.


4. Naar andere teams kijken om de verkeerde redenen

Het is heel menselijk: jezelf vergelijken met anderen. En het kan ook een handrem zijn op succes. Er is namelijk meestal een team of organisatie beter, sneller of goedkoper is dan jullie. Als je daar aan blijft denken, dan komt er nooit meer iets uit jullie handen.


Komt het vaak voor dat jullie naar andere teams (binnen of buiten je organisatie) of bedrijven kijken? Vraag je dan af met welke bedoeling je dat doet? Waar zijn ze goed in? Kunnen jullie er iets van leren of modelleren? Prima! Word je er vooral onzeker van? Hou er vandaag nog mee op en ga méér doen van waar je zelf van geniet.


5. Je laten afleiden

Je telefoon op stil zetten en in je tas laten: kan het in jouw team? De meeste teams hebben geen tekort aan handen, middelen of geld. In de meeste teams is een tekort aan aandacht. In een wereld vol meldingen is concentratie schaars geworden.


Natuurlijk snappen we dat er uitzonderingen zijn. De brandweerman die oproepbaar is. De klantenservice. Een noodgeval thuis. Er zijn zat voorbeelden waarbij bereikbaarheid heel belangrijk is.


En het lijkt ook steeds meer een excuus te worden. Er zijn namelijk ook heel veel voorbeelden waarin ‘bereikbaarheid’ vooral betekent dat je er bent voor de mensen of de taak in de ruimte waar je nu bent. Aandacht is alles. Hoe beter je als team je aandacht kunt richten op wat er voor je neus gebeurt, hoe succesvoller jullie zijn.


En natuurlijk is stoppen soms gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom helpt onze STARLING software jullie om op een haalbare manier jullie gedrag te veranderen en jullie teamvermogen steeds verder te vergroten.

Comments


Ook sterke teams bouwen?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page