top of page

In 3 stappen naar meer beweging in je team

Is er voldoende beweging in jouw team? Eén ding is zeker: zolang jij je dat in je eentje blijft afvragen, beweegt er precies... niets. Nou ja, jijzelf misschien. Misschien zit je nog ergens op te wachten. Tot de vacatures zijn ingevuld. Tot het team er klaar voor is. Tot de vakantie of jaarwisseling is geweest. Tot dat grote project achter de rug is.


Allemaal héél begrijpelijk.


Alleen werkt beweging en verandering niet als een sportwedstrijd. Er komt geen moment waarop alle deelnemers opgewarmd aan de start staan te wachten op het fluitje van de scheidsrechter. Beweging ontstaat door te beginnen met bewegen.Gevoel volgt gedrag

Herken je dit? Je zit op de bank en hebt helemaal geen zin om te gaan sporten. Wanneer je besluit om tóch te gaan, voel je je na afloop vaak een stuk energieker. Moe, maar voldaan. Dat komt hierdoor: ons gevoel volgt ons gedrag. We gaan ons pas anders voelen, als we ons anders gaan gedragen.


Wil je dat er meer beweging komt in het team? Start met bewegen. Dat kan in slechts 3 stappen.

  1. Roep je team bij elkaar en leg op tafel waar je graag (meer) beweging wil zien.

  2. Vraag het team hoe die beweging er kan komen


Misschien komt er één suggestie op tafel, misschien tien. Zijn daarmee al jullie problemen in één klap opgelost? Natuurlijk niet! Want suggesties zijn nog geen beweging. Bekijk eerst waar je mee te maken hebt:


Actie

Soms gaat het om één of meer concrete actie(s). In dat geval kunnen we er lang of kort over praten, maar het antwoord is doorgaans: just do it. Bepaal eventueel met elkaar wat ervoor nodig is en ga aan de slag om het te regelen. Het uitvoeren van de acties kun je desnoods volgen met elkaar tot het is afgerond.


Gedrag

Het kan ook voorkomen dat er iets op tafel komt dat met gedrag te maken heeft. In dat geval kun je elkaar de vraag stellen: welk gedrag helpt ons richting het gewenste resultaat? Dat kan van alles en nog wat zijn. Elkaar laten uitpraten. Niet om de hete brij heen draaien. Mensen eerder aanhaken. Sneller beslissingen nemen. Beter luisteren.


Wat het ook is: zorg dat je het gedrag dat jullie nodig hebben zo concreet mogelijk verwoord. En kijk vervolgens elke een of twee weken tijdens een bestaand overleg kort hoe het ermee gaat.


Zien jullie het gedrag terug? Mooi? Hoe kunnen jullie er meer van doen? Zo niet, wat is er nodig om dat volgende week een stapje in die richting te zetten? Zo merkt het team vanzelf waar het (nog niet) lekker loopt en kan het gaan sturen.


Beweging krijgen en houden

Pas als je alle suggesties op tafel hebt, kun je dus door naar stap 3:


3. Voer de actie uit die nodig is en/of borg het gedrag dat nodig is


Twijfel je of het lukt om dit in de waan van de dag voor elkaar te krijgen met je team? Wees gerust, dat is heel normaal. Met onze STARLING software heb je een stok achter de deur om écht voor beweging te zorgen, zonder dat jij alleen hard aan het werk bent.

Commenti


bottom of page