top of page

Last van trage besluitvorming? Zo maak je snelheid

Een besluit nemen. Het kan teams veel tijd kosten. Dat is al vervelend genoeg. Maar nog niet eens het ergste. Zolang de knoop niet is doorgehakt, sta je op pauze. Je weet niet of het voorstel werkt. Je ervaart geen voordelen. Je kunt niet aanscherpen of doorontwikkelen. En dat kost niet alleen snelheid, maar ook veel energie. Je zit namelijk te wachten 'tot iedereen zijn plasje heeft gedaan'. Het kan gelukkig ook anders!


Perfecte besluiten bestaan niet

De tijd nemen voor besluiten is heel normaal. We doen het vaak met de beste bedoelingen. 


  • We willen de kennis en expertise van elke collega’s benutten. 

  • Er is goedkeuring of draagvlak van anderen nodig. 

  • Het besluit heeft op veel mensen invloed.

  • Vul maar aan...


Je hoeft ook niet over één nacht ijs. Het is ook niet erg als het een enkele keer langer duurt dan gedacht of gehoopt. Maar er ligt een patroon op de loer. Voor je het weet, vraagt vrijwel elke beslissing veel tijd en inspanning. En dat kost veel snelheid en wendbaarheid. Want je wil natuurlijk wel van de kant!


Wat veel teams doen bij besluiten

Veel teams en organisaties stellen bij een voorstel de vraag: wat vind jij ervan? Doodnormale vraag natuurlijk. Met één groot nadeel: het woord vinden zet aan dat je je hoofd gaat gebruiken. Je gaat nadenken. Je kennis en expertise inzetten. 


Maar dat is toch de bedoeling? Dat is nog maar de vraag. Het leidt namelijk snel tot vragen, twijfel, zorg of kritiek en dus: vertraging. Dan poldert je door tot er consensus is. Mogelijk laat je het over aan de hiërarchie: de baas beslist.. Of er komt helemaal geen beslissing.


Besluiten nemen vanuit een andere overtuiging

Het kan helpen als je besluiten gaat nemen vanuit een andere overtuiging, namelijk: er is niet één beste oplossing. En als die er wel zou zijn, dan duurt het véél te lang om ‘m te vinden. Je hoeft dus niet de beste oplossing te vinden, je hoeft alleen maar een van de mogelijke oplossingen te gaan gebruiken.


Wat gaat er mis als...?

Ligt er een voorstel op tafel? Dan kun je ook vragen: wat gaat er mis als we dit voorstel gaan uitvoeren? Je checkt daarmee of er grote of principiële bezwaren zijn. Dat zijn zaken die bijvoorbeeld de reputatie of resultaten van het bedrijf, product of team schade toebrengen. Als die er geen principiële bezwaren zijn, dan is het voorstel aangenomen.


Als die bezwaren er wel zijn, dan heb je ze uiteraard samen op te lossen. Maar het mooie is: die zijn er lang niet altijd. We besteden vaak veel tijd aan het bespreken van mogelijke alternatieven. 'Ik zou het zelf anders doen.' Dat heeft te maken met karakter, werkstijl en persoonlijke voorkeur. Maar er gaat niks 'mis' als het niet op die manier gebeurt. 


Het is een manier om minder tijd en energie te verliezen aan het zoeken naar de perfecte oplossing. En meer aan het daadwerkelijk in gebruik nemen van voorstellen.

bottom of page