top of page

Succesvol digitaliseren is mensenwerk

Digitalisering is overal. Steeds meer data en processen zijn digitaal. Ook de digitalisering van en in de samenleving blijft toenemen. Dat kan allerlei voordelen hebben: van efficiency tot kostenbesparing. Mits het lukt om succesvol te digitaliseren. Want digitaliseren is en blijft mensenwerk.


het gedrag van mensen bepaalt het succes van digitalisering.

Digitaliseren met middelen

Bij digitalisering richten we ons vaak vooral op inhoud: de keuze voor het juiste programma, systeem of software. Dat is heel begrijpelijk. Het is belangrijk om aan de slag te gaan met de juiste middelen. Er zit vaak een hoge investering aan vast. Verkeerde keuze gemaakt? Dan ontstaat er ook nog eens grote vertraging. De keuze van de meest geschikte middelen is dus zeker van belang bij digitalisering.


Digitaliseren met mensen

Maar ook al gaat er vaak de meeste tijd, aandacht en geld naar toe... De middelen zijn niet het belangrijkste. Het succes van digitalisering is vooral afhankelijk van mensen. De overgang naar digitaal (samen) werken, vraagt iets van de mensen die er in de praktijk mee aan de slag moeten. En je bent hierin ook nog eens afhankelijk van elkaar.


Digitalisering kan van alles oproepen:

  • Onzekerheid. Soms is het moeilijk en spannend, al wordt dat niet altijd hardop gezegd.

  • Tempoverschillen. De één krijgt het sneller in de vingers dan de ander.

  • Twijfel. Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van digitalisering in de dagelijkse praktijk, terwijl de implementatie juist daar moet gebeuren.

  • Vul zelf maar aan...


Kortom: het gedrag van mensen bepaalt hoe succesvol de stap naar digitalisering gaat worden.

  • Welk gedrag moeten mensen laten zien om samen de vruchten te plukken van digitalisering?

  • Hoe zorg je ervoor dat mensen dat gedrag ook echt laten zien in de praktijk? Niet een enkeling, maar iedereen. Niet kortdurend, maar doorlopend.

Het maakt niet uit of er sprake is van digitalisering in een team, afdeling, organisatie of keten. Voor succesvolle digitalisering is vrijwel altijd een gedragsverandering nodig. En hoe meer mensen erbij betrokken zijn, hoe meer het succes afhangt van het gedrag van deze mensen.


Digitaliseren door gedragsverandering


Maar waar begin je? Zeker wanneer je je handen al vol hebt aan het selecteren van de juiste middelen? Onze software helpt teams in organisaties en ketens om op een gestructureerde manier met elkaar in gesprek te gaan. Over welk gedrag er nodig is om samen de vruchten te plukken van digitalisering. Daarnaast helpt het teams om dat gedrag ook daadwerkelijk te laten zien in de praktijk. Nieuwsgierig? Bekijk de demo of neem contact met ons op.


Comentarios


bottom of page