top of page

Welk cijfer geef jij je team? - Het gevaar van een 7

Stel je voor dat jij je team een cijfer mocht geven voor de manier waarop jullie samenwerken. Welk cijfer geef jij dan?


We komen weleens teams tegen die zichzelf een dikke 10 scoren. Vanwege de waardevolle resultaten. Dankbare klanten. Onderlinge steun. Het verdelen van taken. Plezier en humor. De goede werk-privé balans.


Heel eerlijk: het gebeurt niet vaak, want een 10 is toch een beetje taboe in Nederland. Wie zijn wij om van onszelf te zeggen dat alles in orde is? Er is toch altijd wel iets op aan te merken...?


Soms treffen we ook teams die zichzelf een dikke onvoldoende geven. Om allerlei redenen die je vast kunt voorstellen. Ook dat komt (gelukkig) niet al te vaak voor.


Het populairste cijfer

Weet je wat namelijk het meest gescoorde cijfer is onder team? Een 7. Mwah... Het gaat wel prima. Leuke collega's. Werken meestal wel goed samen. Wel wat dingetjes, maar wie heeft dat niet?


Héél veel teams geven zichzelf een 7. 


Lekker! Een dikke voldoende. Op de middelbare school deden de meesten van ons er een moord voor. Niets meer aan doen. Toch?


Wel en niet.


Vooropgesteld: heerlijk als je als team een 7 scoort. Liever dat dan een 1 of een 2. Blijkbaar is er al veel wél in orde. En dat wat mogelijk nog niet helemaal werkt… Dat nemen we dan op de koop toe. Het kan immers altijd erger.


En daar zit de kneep.


Door ogenschijnlijk onschuldige zinnetjes als ‘het is wel prima’, ‘goed genoeg’ of ‘het kan erger’ zitten de meeste teams hun eigen succes waanzinnig in de weg.


Het gaat er niet om dat je altijd een 10 scoort. Altijd de beste bent. Geen fouten mag maken. Perfect moet zijn. Integendeel.


Het gaat erom dat je als team leert om te denken als een 10.


Als team leren denken als een 10

Wat zou een team doen dat zichzelf een 10 geeft? Stel jezelf of je team die vraag. 


  • Hoe werkt zo’n team samen?

  • Wat zegt zo’n team tegen elkaar?

  • Hoe pakt zo’n team het werk aan?

  • Hoe gaat zo’n team om met problemen of tegenslag?

  • Hoe lang houdt zo’n team het werk op een gezonde manier vol?

  • Hoeveel focus heeft zo’n team?

  • Wat doet zo’n team als de druk toeneemt?

  • Hoe viert zo’n team successen?

Je kunt tientallen vragen stellen, zo niet meer. En dan ga je het zien... Ons team zou óók een 10 kunnen zijn. Ja, ook jouw team! Hoe zou dát voelen?


Het is niet onze bedoeling om je meer ontevreden of ondankbaar te maken. We moedigen je wél aan om in beweging te komen. Ga die vragen stellen!


Welke vraag je je als team ook stelt: de antwoorden geven namelijk altijd waardevolle informatie. Je kunt elk antwoord benutten om je eigen cijfer aan te scherpen. Wat is de kleinste stap die jullie als team kunnen zetten om dichterbij te komen? Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?


Geen idee waar je de tijd vandaan moet halen? Dan is ons blog 5 manieren om tijd te vinden voor teamontwikkeling iets voor jou.


Wil je aan de slag, maar weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Dan zet je met onze STARLING software vandaag nog eenvoudig de eerste stap.

Comentarios


bottom of page