top of page

Zo maak je als team elke ambitie waar – ook als je alles al hebt geprobeerd

Er is werk aan de winkel. Welke opdracht of ambitie jouw team ook heeft. Duurzaamheid vergroten, wachtlijsten verkorten of werk verzetten met te weinig personeel of materiaal: er wordt massaal een beroep gedaan op onze daadkracht en creativiteit.


En dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. We komen veel teams tegen die regelmatig worstelen met het waarmaken van hun ambitie of opdracht. Het komt niet van de grond. Of het gaat te langzaam.


Dat hoor je niet letterlijk. Meestal hoor je alleen de losse zinnetjes.


  • De waan van de dag kost zoveel tijd. 

  • Er lekt elke dag tijd, geld en energie weg aan urgente dingen.

  • Ik ben te vaak bezig met dingen waar andere mensen mee bezig horen te zijn.

  • Collega's voelen zich afhankelijk van mijn bijdrage en besluiten, terwijl ze het prima zelf kunnen.

  • Ik trek voor mijn gevoel vaak de kar.

  • We werken vanaf onze eigen eilandjes, zeker als de druk toeneemt.


Of iets wat hier op lijkt.


Vaak is er ook al van alles geprobeerd om de situatie te veranderen. Meestal in de vorm van een coach of consultant. Daar zijn we zelf jarenlang met de beste bedoelingen onderdeel van geweest. Maar de problemen blijven terugkeren. En dat is niet toevallig.


Zolang je naar buiten blijft kijken voor een oplossing, gaat die oplossing er niet komen. Sterker nog: juist de hardnekkige overtuiging dat de kennis of de oplossing ergens anders vandaan gaat komen, houdt de vertraging in stand.


Of je het nu gelooft of niet: een team heeft alles in zich om een opdracht of ambitie waar te maken, maar kan er alleen nog niet (altijd) bij. Je hebt dus te zorgen dat teams aan het stuur gaan zitten van hun eigen ontwikkeling:


  1. Wat is er nodig om onze ambitie te halen?

  2. Welk gedrag hoort daarbij?

  3. Hoe helpen we elkaar om dat gedrag elke dag weer te laten zien?


Helaas maar waar: dat los je niet op met een eenmalige heisessie, test of training. Dat vraagt dat je teamontwikkeling onderdeel maakt van het dagelijkse werk. Blijvende verandering ontstaat op de werkvloer, door het werk te doen én regelmatig aandacht te hebben voor de manier waarop je dat werk uitvoert. Op een haalbare manier die bij het team past, anders is het niet vol te houden.


Hoe dat eruit kan zien? Lees bijvoorbeeld 4 haalbare tips om als team te verbeteren. Of maak vanaf vandaag écht werk van de ontwikkeling van je team met onze STARLING software.

Comments


bottom of page