De macht der gewoonte. Gewoonte maakt wet. Mogelijk ken je deze uitdrukkingen wel, of iets wat er op lijkt. Hoe dan ook: je bent of wordt wat je bij herhaling doet. Dat geldt óók voor teams. Welke kleine gewoontes herken je in jouw team? En dragen ze bij aan jullie succes? Of staan ze jullie teamontwikkeling in de weg? Deze vier gewoontes staan veel teams in de weg bij teamontwikkeling.
1. Teamontwikkeling is niet: proberen om in één keer alles te verbeteren
Ook bekend als het 'Oudjaarsavond-principe': de insteek dat vanaf morgen álles anders gaat. Het is heel herkenbaar om van de één op de andere dag alles anders te willen doen. Maar het is ook een diepe, diepe valkuil.
Het betekent namelijk dat er op dit moment niets deugt. En dat is sowieso al onzin. Als je vervolgens probeert om al die zaken tegelijkertijd aan te pakken, dan is het een kwestie van tijd voordat het mislukt.
Deze aanpak vervolgens keer op keer herhalen is een recept voor ontevredenheid en ellende. Je begint namelijk steeds opnieuw aan een hopeloze zaak.
Het is niet het meest vernieuwende advies, maar veranderingen doorvoeren gaat écht gemakkelijker in kleine stappen. Ook in teams.
Vraag elkaar regelmatig: wat is de kleinste stap die we kunnen zetten richting de gewenste uitkomst? Je zult versteld staan wat de opeenstapeling van die kleine stappen voor elkaar krijgt. En ze passen ook nog eens in een vaak toch al volle agenda...
2. Teamontwikkeling is niet: vasthouden aan het verleden
Je huidige baan en rol staat niet op zichzelf. We hebben allemaal eerdere ervaringen waar we uit kunnen putten. Dat geldt voor al je collega’s. Zelfs die piepjonge stagiair.
Gelukkig maar, want dat is een bak met ervaring waar je veel plezier van kan hebben. Tenzij je erin blijft hangen. Die ene rottige leidinggevende die jullie het leven zuur maakte. Die fusie die zo slecht begeleid werd. De nieuwe collega die jullie binnen 3 maanden in de steek liet. Je kunt de moed zomaar verliezen. Alleen… dat helpt niet.
Wat wél kan helpen: kijk als team naar de situatie waar jullie nu in zitten. Waar staan jullie nu? En waar zouden jullie naartoe willen? Ongetwijfeld kunnen jullie samen uitstekend een pad in die richting schetsen. Met – inderdaad – kleine stappen.
3. Teamontwikkeling is niet: dóór, dóór, dóór
Het is natuurlijk heerlijk als jullie zaken voor elkaar krijgen. Doen, vooruit, actie! Het is in veel teams ook nog eens een eigenschap die beloond en bewonderd wordt. Is er een probleem? Hier heb je een oplossing! Die vaardigheid hoeven jullie ook zeker niet te verliezen. Zolang het jullie niet hindert om ook eens in de spiegel te kijken.
Het begint met elkaar af en toe een vraag te stellen. Waar lopen jullie precies tegenaan? Is dat een incident wat inderdaad opgelost moet worden? Of lossen jullie eigenlijk steeds hetzelfde probleem op in een andere vermomming? Wat hebben jullie dán te doen?
4. Teamontwikkeling is niet: wachten op het juiste moment
Het is begrijpelijk om te wachten op een goed moment. Het juiste moment. Misschien wel een perfect moment. Als de vacature is ingevuld. Na de vakantie of na de feestdagen.
Je snapt 'm... Dat moment komt niet. Echt niet. Er komen immers onherroepelijk nieuwe afleidingen. En daarmee kun je als team vrijwel eindeloos uitstellen wat het meest belangrijk is.
Het goede nieuws? Als er geen ideaal moment komt… dan kun je dus beginnen op elk willekeurig moment. Dat is zelfs een uitstekend idee. Juist hoe je als team omgaat met wat op je pad komt, kan je helpen om zaken anders of beter te doen. kun je beter worden. En dat start, zodra je… begint. (Bovendien is de wereld niet écht anders na de vakantie of feestdagen...)
Wil je op een eenvoudige manier structureel bouwen aan het succes van je team? Je leest er meer over in onder andere Het geheim achter snel en succesvol veranderen. Of bekijk hoe DURVT Team Performance Software je daar in kleine stappen bij kan helpen.