Eigenaarschap betekent je ergens verantwoordelijk voor voelen en deze verantwoordelijkheid ook nemen. Wil je méér eigenaarschap in je teams? Weet dat deze gangbare acties helaas niet werken. Ze maken de situatie vaak zelfs erger...
1. Helpen door zelf bij te springen
Er is nog veel afhankelijk van jouw kennis en leiderschap. Dus wat doe je? Je wilt graag helpen en springt vaak even bij. Daardoor heb je je handen vol met de details. Je zit letterlijk vast in de organisatie. Je kunt onvoldoende bezig zijn met grotere, strategische vraagstukken die bepalend zijn voor de toekomst van de organisatie. Frustrerend!
2. Nét niet loslaten
Je bent in de veronderstelling dat je je mensen volop ruimte geeft om het werk te organiseren en uit te voeren. Als je maar weet dat het goed gebeurt. Maar je ziet dat niet iedereen de ruimte die er is ook daadwerkelijk pakt. Dus wat doe je? Je gaat je er tóch vaak in mengen. Meestal op de inhoud. En er op kracht aan trekken.
3. Zelf blijven malen over oplossingen
Je krijgt de indruk dat je mensen hoge werkdruk ervaren. De omgeving en klanten lijken ook wel steeds veeleisender en onrustiger te worden. Je mensen hebben weinig tijd, energie of overzicht om de drukte aan te pakken en zelf voor verandering te zorgen. Als ze maar niet uitvallen of een andere baan gaan zoeken… Het speelt regelmatig in je achterhoofd. En mogelijk slaap je er ook wel eens slechter van. Dus wat doe je? Je vraagt het liefst niets extra’s van ze en denkt vooral zelf na over oplossingen. Of je nu aan het werk bent of thuis op de bank zit.
4. Individuele aandacht geven
Zoveel mensen, zoveel wensen: iedere medewerker heeft een ander karakter en een andere behoefte. Dus wat doe je? Je gaat 1-op-1 met mensen in gesprek, van bila naar bila, van koffie naar thee. Al zeg je het zelf: je bent er ook goed in! De olie in de machine. En er is zeker niets mis met aandacht, maar als je links iets hebt opgelost, dan ontstaat er rechts iets nieuws. Overal is terugkoppeling nodig. En voor veel van de problemen die je hoort, ben jij eigenlijk niet eens echt nodig.
5. Ander gedrag proberen, maar niet vasthouden
Je begint met de beste bedoelingen aan iets nieuws, bijvoorbeeld een andere manier van samenwerken. Vanaf nu gaan jullie het anders doen! Maar dan kom je weer in de waan van de dag terecht of gebeurt er iets onverwachts. Dus wat doe je? Binnen de kortste keren doen jullie het toch weer zoals jullie gewend waren. Omdat dat nu eenmaal het makkelijkste werkt. Begrijpelijk. Alleen loop je het risico dat mensen in rap tempo verveeld of ontmoedigd raken of zelfs afhaken.
Het effect van gangbare acties rondom eigenaarschap
Voor de meeste van deze en andere gangbare acties om meer eigenaarschap te krijgen, geldt: meestal ben jij hard aan het werk. Je houdt namelijk in stand dat jij de zorg dag in dag uit met je mee blijft dragen. Vrijwel alle apen zitten uiteindelijk op jouw schouder.
De verantwoordelijkheid om dit te doorbreken ligt bij jou. Het klinkt misschien paradoxaal, maar je hebt de verantwoordelijkheid voor eigenaarschap structureel bij het team te leggen. Zo bouw je aan en high performing team.
Ligt de verantwoordelijkheid voor eigenaarschap nu vooral bij jou? Dan geven we je op een briefje: er gaat niets veranderen of verbeteren.
Is de verantwoordelijkheid voor eigenaarschap gedelegeerd aan of uitbesteed bij iemand die geen vast onderdeel is van het team, zoals een coach? Idem dito.
Werk je aan eigenaarschap via onderzoeken vanuit HR of directie? Van hetzelfde laken een pak.
Zet de stap naar sterke teams vol eigenaarschap
Pas wanneer je de verantwoordelijkheid voor het vergroten van eigenaarschap op een haalbare en gestructureerde manier in handen gaat leggen van het team, dan zorg je voor blijvende verandering. Benieuwd hoe je dat kunt doen? Plan een vrijblijvende demo-afspraak in en ontdek binnen 30 minuten hoe teams met een kleine tijdsinvestering grootste prestaties kunnen leveren.
Comments