top of page
 • Foto van schrijverJolien de Boer

Datagedreven samenwerken door gedragsverandering in teams

Steeds meer organisaties zijn aan de slag met datagedreven werken: feiten gebruiken om te sturen en beslissingen te nemen. Minder bekend bekend is dat de principes achter datagedreven werken óók toepasbaar zijn op gedragsverandering en samenwerken.


Datagedreven samenwerken


Datagedreven werken betekent sturen op basis van feiten. Hiervoor moet je in een vast ritme data analyseren. Deze informatie wordt vaak visueel weergegeven in dashboards en rapportages. De inzichten uit deze data gebruik je om te sturen. Denk aan kosten besparen of processen verbeteren.


Datagedreven werken heeft allerlei voordelen. Je weet sneller of iets werkt, want je hebt real-time inzicht in wat er speelt. Je kunt beslissingen onderbouwen zonder onderbuikgevoel. Kortom, het helpt om als organisatie te verbeteren.


Niet vreemd dat zo veel organisaties het belang van meten en cijfers onderschrijven. Van financiële cijfers, KPI’s, verzuim, klant- en medewerkerstevredenheid tot het aantal klachten.


Alleen…


In je organisatie zitten ook mensen. En hun gedrag bepaalt nu juist hoe succesvol je organisatie is. Toch zijn er nauwelijks organisaties die actuele cijfers over dat gedrag hebben.

hebben. Logisch, want hoe krijg je gedrag in een Excel-sheet?


Gedragsverandering van teams: met data in beweging komen
Elk team kan datagedreven werken aan gedragsverandering.

Toch kun je meer data en informatie halen uit gedrag dan je op het eerste gezicht denkt.


Als je aan een team vraagt welk gedrag er nodig is om een bepaald doel te kunnen halen, dan weet het team dat doorgaans heel goed. Daarom zegt een sterk team ook nooit: bij ons gaat het prima. We staan alleen veel te weinig bij die vraag stil. Laat staan dat we proberen om dat gedrag structureel in de praktijk te laten zien.


Datagedreven werken aan gedragsverandering in teams


Stel je voor dat we dat wél doen?


 • Het team bepaalt bewust en gezamenlijk welk gedrag het wil laten zien om het gewenste doel te halen.

 • Het team zet zich in om dat gedrag ook daadwerkelijk te laten zien.

 • Wekelijks meet het team de voortgang door een cijfer te geven: in hoeverre heeft het team het gewenste gedrag gezien in de praktijk?

 • Deze dat wordt visueel weergegeven.

 • Het team gebruikt deze data om inzichten op te doen en te bepalen wat ze de week erop anders willen doen.

 • En herhaal…


Al die kleine stapjes vormen samen de gewenste verandering. Zo kan een team zelf datagedreven werken aan gedragsverandering.


Datagedreven werken aan gedragsverandering in de organisatie


Het effect wordt groter wanneer je met meer teams in een organisatie op deze manier aan de slag gaat. De data wordt visueel weergegeven in een dashboard. Zo heb je 24/7 zicht op gedragsontwikkeling in al je teams.


Het begrijpen van het gedrag van de teams stelt je als organisatie in staat passende maatregelen te nemen en de juiste ondersteuning te bieden. Zo kun je datagedreven werken aan gedragsverandering in de hele organisatie.


Gedrag veranderen in 15 minuten per week


Het kan zomaar te mooi klinken om waar te kunnen zijn...


 • Want hoe moet je dat meten?

 • Daar hebben we geen tijd voor...

 • Dat kunnen mijn mensen niet!

 • Dat willen mijn mensen niet

 • Vul zelf maar in...


Precies daarom hebben we DURVT Team Performance Software ontwikkeld: software die teams helpt om in 15 minuten per week samen gedrag te veranderen. Nieuwsgierig? Bekijk in 3 minuten hoe het werkt of neem contact met ons op.

댓글


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page