Als je aan teams vraagt of ze resultaten willen halen, dan zeggen er maar weinig ‘nee’. Als je vraagt hoe en wannéér ze die resultaten gaan halen, dan blijft het doorgaans stil. Begrijpelijk, want in de waan van de dag lukt het maar weinig teams om structureel tijd vrij te maken om samen te werken aan datgene wat het meest belangrijk is. Jammer!
Teampatronen herkennen
Zeker omdat de meeste mensen dit niet weten: door structuur aan te brengen komen de vaste teampatronen en gewoontes op tafel. Elk team maakt namelijk gebruik van teampatronen die beperken of versterken. Zo zijn er teams die heel goed problemen kunnen benoemen, maar geen oplossingen. Die altijd wachten op de leider om een beslissing te nemen. Waar bepaalde teamleden veel aan het woord, terwijl anderen zwijgen. En ga zo maar door.
Teampatronen doorbreken of versterken
Patronen zijn hardnekkige paadjes in het brein. Het kost tijd om die te vervangen door constructievere paden. Je kunt het vergelijken met de wens om sterker te worden. Je kunt je inschrijven bij een sportschool, sportkleding kopen en sneakers aantrekken, maar als het bij één keer trainen blijft, dan maakt het je niet sterker.
Het belang van een hartslag
Sterke teams laten hun resultaten en teamontwikkeling dan ook niet aan het toeval over. Sterke teams werken samen in een regelmaat aan wat het meest belangrijk voor ze is, oftewel: in een hartslag. Dat zijn vaste momenten om taken uit te voeren die leiden naar belangrijke doelen (resultaten halen) én tijd om stil te staan bij de manier waarop ze dat doen (teamontwikkeling).
De stabiele hartslag is eens in de twee weken op een vast en ongestoord moment. Vaker is natuurlijk prachtig. Minder vaak werkt helaas niet, want dan zijn de meeste teams echt kwijt waar het precies over ging en wat hen te doen staat.
Hoe zit dat in jouw teams?
Hoe zit dat eigenlijk in jouw teams? Zijn er vaste momenten waarop jullie samen werken aan de resultaten die het meest belangrijk voor jullie zijn en samen ontwikkelen? Doen jullie het er een beetje bij? Los van elkaar? Soms wel, soms niet? Geen idee? Hoe meer je weet over hoe je teams in elkaar zitten, hoe meer er mogelijk is. Hoe je dat doet? Met onze DURVT Team Performance Software.
Comentarios