top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Maak een automatisme van teamontwikkeling

We hebben allemaal genoeg te doen. Dat is precies de reden waarom veel teams weinig aandacht geven aan hun eigen ontwikkeling. Er is geen tijd om stil te staan bij de manier waarop het werk wordt gedaan. Om naar het gedrag van het team te kijken. En al helemaal niet structureel. Terwijl er een simpele oplossing voor is. Eentje die we in het dagelijks leven allemaal heel vaak gebruiken: door van teamontwikkeling een automatisme te maken.


Stel je voor dat je elke dag zou nadenken over het poetsen van je tanden. Poets ik vandaag wel of niet? Hoe vaak zal ik poetsen? Poets ik elektrisch of met de hand? Ga ik poetsen bij de wasbak in de badkamer of in de keuken? In de ochtend, middag of avond? Met of zonder flossen?


Je voelt ‘m misschien al aankomen: waarschijnlijk ga je in de praktijk niet veel poetsen. Met als gevolg: onaangename klachten, een vervelend bezoek aan de tandarts en een hoge rekening.


Teamontwikkeling is vooral een kwestie van doen

Dat geldt ook voor teamontwikkeling. Natuurlijk mag je goed nadenken over de aanpak die je wil gebruiken. Graag zelfs! Lees hier waar je aan moet denken bij het kiezen van een geschikte methode voor teamontwikkeling.


Maar vervolgens moet je het vooral gaan doen. Teveel teams blijven hangen bij het kiezen of uitvoeren van de gekozen methode. Soms is dat terecht. Meestal is het teken van uitstel. Zolang we discussie voeren over de methode, hoeven we nog niet in de spiegel te kijken. Met allerlei klachten en gedoe als gevolg.


Terug naar de tandenborstel

Je weet precies hoe het werkt. Voorbeeld: je poetst in de ochtend als je opstaat 2 minuten met een elektrische tandenborstel in de badkamer. In de avond doe je hetzelfde voordat gaat slapen. Waarschijnlijk denk je er niet eens meer over na. Het is de aanpak die je hebt gekozen. Je weet wat je moet doen. Dus doe je het. Mogelijk mis je nog een heel enkele keer, maar waarschijnlijk niet. Het voelt zelfs gek als je het niet doet. Met een gezond gebit als gevolg.


Stel je voor dat voor jouw teamontwikkeling precies hetzelfde zou gelden. Je weet met wie, waar en wanneer je eraan werkt. Je weet wat je moet doen en hoe lang het duurt. Voorbeeld: elke week tijdens het werkoverleg neem je als team 10 minuten de tijd om het gedrag van het team te meten en bespreken. Je besluit wat je komende week anders wil doen als team. En je gaat door met je dag. En de week erop doe je precies hetzelfde.


Grote stappen is niet gauw thuis

Wat zou het effect zijn? Het is verleidelijk om te denken dat het geen zoden aan de dijk zet. Dat je in één keer een grote stap moet zetten. Helaas. Dat is hetzelfde al heel goed poetsen of flossen in de week voordat je naar de tandarts gaat.


Elke week een kleine stap zetten, is haalbaar. Je gaat er niet alleen over nadenken of over praten: je gaat het echt doen. En alle kleine stappen samen maken de verandering.


Nieuwsgierig? Plan een demo-afspraak in van 30 minuten en ontdek hoe teams met een kleine tijdsinvestering grootse prestaties kunnen leveren. Of neem contact met ons op.

Comments


Commenting has been turned off.

Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page