top of page
 • Foto van schrijverMarjan Houweling

Resultaten halen als een high performing team

De start van een nieuw jaar betekent voor de meeste teams: op naar nieuwe resultaten! Wat wil je dit jaar dolgraag waarmaken? De meeste teams hebben daar al snel een duidelijk antwoord op. Wat hebben jullie nodig om je werk zó te kunnen doen dat jullie die resultaten gegarandeerd gaan halen? Dit is wat highperforming teams doen.


Dat is meestal minder gemakkelijk, want: 


 1. De aandacht gaat vaak al snel uit naar middelen. Gereedschap, laptops, budget, telefoons, vergaderruimte, koffie… Wat je ook maar nodig hebt om het werk uit te kunnen voeren. Belangrijk! 

 2. Daarnaast komen teams nog wel eens uit op training, opleiding of coaching. Iedere vorm van ondersteuning of begeleiding om je werk gemakkelijker te maken. Ook heel nuttig! 

 3. En natuurlijk (extra) handen, om het benodigde werk te kunnen verzetten. In zichzelf vaak al een behoorlijke uitdaging.

Toch strekken de antwoorden nog veel verder dan je mogelijk denkt… Hoe zorgen wij er als team voor dat iedereen meer dan genoeg energie heeft om een aandeel te kunnen leveren? Daar horen middelen, training en handen zeker bij. Maar ook:


 • Zijn onze rollen helder?

 • Weten we precies welke taken we moeten uitvoeren?

 • Hoe zijn de bevoegdheden bij ons verdeeld?

 • Is er ruimte voor ontspanning?

 • Vragen we op tijd om hulp?

 • Gaan we op een gezonde manier met ons lichaam om?

 • Geven we onze grenzen op tijd aan?

 • Op welke (vaste) momenten werken we aan onze doelen?


Laten we er geen doekjes om winden: bij veel teams is daar een tekort. Hetzij op een (of meer) van de genoemde punten, of iets wat er sterk op lijkt. Zonder dat die teams zich daar altijd bewust van zijn!


Cirkel van betrokkenheid en invloed

Weet dat je als persoon én als team meer invloed hebt dan je mogelijk denkt. Veel meer zelfs. We stoffen Stephen Covey nog maar eens af. Hij omschrijft het als twee cirkels. Een buitenste cirkel van betrokkenheid met alle zaken waar jullie als team in meer of mindere mate bij betrokken zijn. Daarbinnen zit een tweede cirkel van invloed met alle dingen waar jullie rechtstreeks invloed op kunnen uitoefenen.


Pure magie: er is altijd een keuze

Hoe groter je die cirkels maakt, hoe meer je voor elkaar krijgt. Het is inmiddels een cliché, maar alleen omdat het zo waar is: misschien heb je geen invloed op hoe de wind waait, maar wel op hoe je de zeilen zet. Je hebt áltijd een keuze.  Wat er ook speelt, hoe je je ook voelt: je hebt echt altijd een keuze. Het is een magisch moment waarop teamleden daarachter komen. Het is de manier om gegarandeerd het beste uit het team en jezelf te gaan halen. Als je eraan hebt geproefd, dan smaakt het simpelweg naar meer. En dan voelen die doelen voor 2023 ineens een stuk haalbaarder.


Het overkomt ons

We snappen het: soms is het echt lastig om te (blijven) geloven in je eigen invloed. Tot je nek in het werk, met zieke collega’s en tegenslag op tegenslag. Dan ligt er soms een stemming op de loer van het overkomt ons of we hebben geen invloed. Herken je dat in je team? Stel elkaar de vraag: wat heb ik nodig en wat heeft de ander nodig? De antwoorden geven veel informatie om stapje voor stapje weer voor beweging te zorgen.


Ik kan er niet meer tegen!

Het kan voorkomen dat er simpelweg al te veel frustratie om die vraag nog concreet te kunnen beantwoorden. Begin dan met de vraag: wat willen we niet? En daarna: wat willen we wél? Daarmee maak je eerst ruimte voor de frustratie. Ligt die eenmaal open en bloot op tafel, dan komt er vaak voorzichtig weer wat ruimte om over oplossingen na te denken.


Zin om gegarandeerd succes te hebben?

Hoe zit dat in jouw team? Hebben jullie genoeg energie om te doen wat je wil of moet doen, of voor wat er van jullie gevraagd wordt? Hebben jullie het daar samen weleens over? De meeste teams vinden dat nog niet zo gemakkelijk. Speciaal daarvoor is onze DURVT Team Performance Software: je krijgt de krachten en behoeften van je team op een presenteerblaadje aangereikt, plus handvatten om er samen een gesprek over te voeren dat jullie gegarandeerd verder helpt.

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page