top of page

Je hebt als team meer invloed dan je denkt

Heb je weleens het gevoel dat je tegen een muur aanloopt? Het lukt maar niet om als team je plannen uit te voeren. Elke keer lijkt iets of iemand binnen of buiten je team in de weg te staan. Toch heb je meer invloed dan je mogelijk denkt. Aan de hand van een paar vragen kom je er samen achter hoe je verder komt. Zo kun je als team je invloed vergroten.


Het resultaat is niet altijd in je handen, maar je gedrag wel.

1. Verhelderen


Het helpt om eerst scherp te krijgen wat er precies speelt. Omschrijf kort waar jullie tegenaan loopt. Bijvoorbeeld: “We gaan een nieuw project uitvoeren, maar er is weerstand bij medewerkers.”


2. Sorteren


Het maakt eigenlijk niet uit wat jullie opschrijven. Het valt namelijk altijd in één van de volgende bakjes:


  • We hebben volledige invloed. Dat zijn misschien wel de fijnste onderwerpen: oplossen maar! Doe wat jullie moeten doen.

  • We hebben geen invloed. Helaas pindakaas: deze onderwerpen moeten jullie loslaten. Dat is lang niet altijd makkelijk. Maar ermee rondlopen, piekeren en balen gaat helaas niet voor verandering zorgen.

  • We hebben gedeeltelijke invloed. Hier zit vaak de magie, al vraagt het extra uitzoekwerk. Namelijk: waar hebben jullie wél invloed op en waar niet?

In het geval van het eerdere voorbeeld kan dat zijn: “We hebben gedeeltelijke invloed. De weerstand van medewerkers ligt deels buiten onze invloed. We hebben wel invloed op hoe we ons gedragen.”


3. Gedeeltelijke invloed = onderzoeken


In veel gevallen is er sprake van gedeeltelijke invloed. Dat is het moment om de kwestie samen onder een vergrootglas te leggen. Maak samen twee lijstjes:


  • De onderdelen waar jullie geen invloed op hebben. Ook hier kun je alleen maar loslaten.

  • De onderdelen waar jullie wel invloed op hebben. Fijn! Want daar kunnen jullie iets mee doen.

Neem de tijd voor het maken van deze inschatting. Het is namelijk een belangrijke stap voor je gemoedsrust. We ervaren doorgaans de meeste stress en gedoe wanneer we iets anders inschatten dan het is. Vooral wanneer we dénken dat we ergens invloed op hebben, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is.


In de regel geldt:


  • We hebben veel invloed op ons eigen gedrag.

  • We hebben weinig invloed op de resultaten van anderen.


Wanneer we onze aandacht vooral richten op de resultaten, dan levert dat stress op. Als we onze aandacht meer richten op ons eigen gedrag, dan is het gemakkelijker. In het voorbeeld: mogelijk kunnen of hoeven je niet alle weerstand weg te nemen. Jullie kunnen je aandacht verplaatsen naar wat jullie wél kunnen doen. Zorgvuldig zijn. Luisteren. Aandacht hebben voor de betrokkenen.


Richt je als team op de onderdelen waar je invloed op hebt. Bedenk welke stappen je kunt zetten om verder te komen. Dat zijn vaak de dingen die te maken hebben met gedrag, gedachten en intenties. Het resultaat is niet altijd in jullie handen, maar jullie gedrag wel.


4. Welke stap zetten jullie vandaag?


Nu hoeven jullie alleen nog te kiezen welk stapje jullie vandaag gaan zetten. Hoe klein het ook is. Alle stappen samen zorgen voor verandering.


Welk gedrag willen we als team laten zien om onze invloed te vergroten? Hoe bewuster je daar als team aan werkt, hoe meer invloed je gezamenlijk hebt. Dat hoeft niet veel tijd te kosten: onze software helpt teams om in 15 minuten per week samen gedrag te veranderen.

bottom of page