top of page

Samenwerken: MAG het of MOET het?

Als het op samenwerken aankomt, bestaan er twee soorten mensen:  

  • Voor type 1 is samenwerking belangrijk. Het is fijn als we het beste uit ons team of onze organisatie halen. Het is nice to have. Het mag.


  • Voor type 2 is samenwerking essentieel. Het is noodzakelijk dat we het beste uit ons team of onze organisatie halen. Het is een must have. Het moet.


In welke categorie zie jij jezelf? Samenwerken gaat (niet) vanzelf

Voor alle types 1: het lijkt erop dat onze wegen hier scheiden. De informatie die nu volgt is namelijk alleen geschikt voor mensen die zichzelf in de tweede categorie plaatsen. Aan alle types 2: gaat samenwerken vanzelf? Ook hier bestaan namelijk twee soorten mensen:


•    Type A gelooft dat samenwerken vanzelf gaat. Het is er of het is er niet. Het klikt of het klikt niet.


•    Type B gelooft dat samenwerken niet vanzelf gaat. Het is positief en negatief te beïnvloeden. Het vraagt aandacht en tijd.


Voor alle types B: jullie zijn hier op de juiste plek. Hoe meer teamleden samen het beste uit het team halen, hoe beter de samenwerking is. En wij geloven inderdaad dat dat niet vanzelf gaat.


Teamgedrag beïnvloeden

Het vraagt namelijk van teams dat ze regelmatig stilstaan bij het gedrag dat ze laten zien als team en daar iets mee gaat doen. Welk teamgedrag willen wij laten zien, zodat we het beste uit ons team kunnen halen? 


Elke dag laat je als persoon bepaald gedrag zien. Je komt bijvoorbeeld op tijd of te laat. Wist je dat je ook als team gedrag laat zien? Jullie luisteren bijvoorbeeld goed naar elkaar. Of jullie staan toe dat er geroddeld wordt. 


Je kunt dat teamgedrag verdelen in versterkend gedrag en beperkend gedrag. Versterkend gedrag maakt het team sterker. Het helpt om doelen te bereiken en zorgt voor een betere sfeer. Beperkend gedrag doet het omgekeerde. 


Neem bijvoorbeeld roddelen. Je kunt zeggen dat het beperkend gedrag is. Het helpt doorgaans niet om doelen te halen, efficiënter te werken of voor een gezondere werksfeer te zorgen. Maar het heeft wel een functie. Je kunt even lekker je hart luchten en het is makkelijker dan de persoon in kwestie aan te spreken. We weten allemaal wat de effecten zijn voor de lange termijn. Maar we kiezen voor het gemak en de beloning op korte termijn.


Teamgedrag meten

Daar heb je als team dus werk van te maken. Letterlijk. Door het onderdeel te maken je dagelijkse werk. Wanneer je het teamgedrag onder de loep gaat nemen door het met regelmaat te meten en bespreken, dan kun je het gedrag samen in de gewenste richting bewegen.


Comments


bottom of page