top of page

Samenwerking verbeteren? Stel eerst déze vraag

Bijgewerkt op: 9 jul 2024

Hoe zorg ik dat mijn team beter gaat samenwerken? Hoe maak ik mijn team sterker? Hoe zorg ik dat mijn team doelen haalt? Zomaar een greep uit de vragen die regelmatig voorbij komen. Stuk voor stuk goede vragen, maar er hoort een belangrijke vraag vóór: zijn wij een team?


Samenwerken: ben je een team of een verzameling?

De term team wordt al snel gebruikt. Van directieteams, managementteams, wijkteams en crisisteams tot voetbalteams. Toch is dat niet altijd terecht. Soms plakken we namelijk ergens het label ‘team’ op, maar bedoelen we eigenlijk een verzameling. Een verzameling houdt in dat we lid zijn van, behoren tot of een element zijn van iets. Bijvoorbeeld een sector of een organisatie.

Een verzameling houdt in dat we lid zijn van, behoren tot of een element zijn van iets. Bijvoorbeeld een sector of een organisatie.

 

Samenwerken: ben je een team of een groep?


Het komt ook regelmatig voor dat we een team verwarren met een groep. Een groep is een aantal bij elkaar horende mensen. Denk aan een afdeling, gezelschap, eenheid of club.

Een groep is een aantal bij elkaar horende mensen. Denk aan een afdeling, gezelschap, eenheid of club.
Samenwerking verbeteren: zijn wij een team?
Samenwerking verbeteren: zijn wij een team?

Samenwerken: wanneer ben je een team?


Je vormt pas een team wanneer je een gezamenlijke doelstelling of opdracht hebt. Je bent afhankelijk van elkaar om die doelstelling of opdracht te kunnen vervullen.


Samenwerking verbeteren: zijn wij een verzameling, groep of team?
Samenwerking verbeteren: zijn wij een verzameling, groep of team?

Dat onderscheid is belangrijk. Het feit dat je een gezamenlijke doelstelling of opdracht hebt én afhankelijk bent van elkaar, zorgt voor iets belangrijks: je moet samen aan de slag. In een team kun je niet zomaar je eigen gang gaan. Of op je eigen eilandje aan het werk zijn. Het gedrag van het team als geheel is namelijk direct van invloed op het succes van het team. Je bent dus samen verantwoordelijk om het beste uit het team te halen. Dat is ook de reden waarom een kleurentest of DISC analyse weinig zin heeft.


De samenwerking in het team communicatie van een middelgrote organisatie liet te wensen over. De medewerkers behoorden weliswaar tot dezelfde afdeling, maar hadden in de praktijk weinig tot niets met elkaar te maken. Ze deden vooral individueel klussen met opdrachtgevers binnen de organisatie. Ze wisten niet van elkaar wie waarmee bezig was. Dat zorgde voor veel dubbel werk. Collega’s konden elkaar moeilijk vervangen met ziekte of vakantie. En het team leerde weinig van elkaars ervaringen. Teamuitjes brachten wel gezelligheid, maar weinig verandering. Er kwam verschil toen het team het gesprek ging voeren over verantwoordelijkheid. In plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor het individuele takenpakket, besloot het team: we zijn samen verantwoordelijk voor de communicatie van dit bedrijf. Welk gedrag hebben we als team samen te laten zien om dat succesvol te doen? Daarmee verschoof de mindset van ik naar wij. Het team koos gedrag dat daarbij paste. Het aantal misverstanden en fouten nam af, terwijl de sfeer en de resultaten verbeterden.

Samenwerking is gedrag


Wil je een de samenwerking in je team verbeteren? Een sterker team? Een team dat doelen haalt? Dan heb je eerst te checken of je wel met een team te maken hebt. Zo ja, dat speelt het gedrag van het team als geheel een cruciale rol in het succes van dat team.


Wanneer je het gedrag onder de loep neemt en waar nodig verandert, dan verandert ook het succes van het team. DURVT Team Performance Software maakt dat heel gemakkelijk.

Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page