top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Teamdynamiek: zoals een team iets doet, doet het alles

Hoe vaak kijk jij naar je team als geheel? Het maakt niet uit welke rol je hebt. Of je nu directeur, leidinggevende of teamlid bent: iedereen is in staat om van een afstandje naar een team te kijken. Wat zie je dan? 


  • Hoe gaat het team als geheel met elkaar om?

  • Op welke manier praat het team doorgaans met elkaar?

  • Hoe pakt het team werk aan?

  • Hoe neemt het team beslissingen?

  • Hoe gaat het team om met conflicten?

  • En wat gebeurt er op deze vlakken wanneer de druk toeneemt?


En we vragen je niet zomaar om door deze bril te kijken. Daar zit een belangrijk uitgangspunt achter: zoals een team iets doet, doet het alles. Dat is er echt één om te onthouden. Want dat is de teamdynamiek van jouw team!


Een team is een organisch geheel van mensen dat nu eenmaal op een bepaalde manier handelt. Het is een levend systeem met een eigen teamdynamiek, energie en flow. Daarbij maakt elk team gebruik van teampatronen die beperken of versterken. Zonder zich daar altijd even bewust van te zijn. 


Zo kunnen dezelfde problemen maandenlang - soms zelfs jarenlang - terugkeren. Er zijn teams die heel goed problemen kunnen benoemen, maar geen oplossingen. Teams die gewend zijn om te wachten op de leidinggevende om een beslissing te nemen. Teams waar sommige teamleden veel aan het woord, terwijl anderen vooral zwijgen. Teams die de neiging hebben om altijd te laat komen. En ga zo maar door.


Kijk eens naar dit plaatje:


Links zie je een meer traditionele situatie waarbij een leider opdrachten geeft ('gij zult dit of dat doen…’) of waar individuen vragen om opdrachten (‘zeg me maar gewoon wat ik moet doen...'). Je kunt je misschien voorstellen dat zulke teams kwetsbaarder zijn wanneer dat de leider niet aanwezig is.


Rechts zie je een team waar een andere vraag centraal staat. Hoe kunnen wij als teamleden elkaar helpen om het beste uit het team te halen? Alle teamleden hebben hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Daarnáást is het team samen verantwoordelijk om het team beter en sterker te maken. Zo verschuif je de mindset van het team van ik tegen jij naar wij tegen het probleem.


Nu zitten highperforming of hoogpresterende teams met een sterke samenwerking zeker niet altijd aan de rechterkant. Wanneer het spannend is, bijvoorbeeld door tijdsdruk of problemen, dan schieten veel teams naar de linkerkant. Heel normaal! Het gaat om de snelheid waarmee een team in staat is dat op te merken en weer richting de rechterkant te bewegen. 


De meeste teams zijn blind voor hun de patronen in hun gedrag. Pas wanneer teams zich er bewuster van worden, zijn ze doorgaans uitstekend in staat om te beoordelen of een patroon helpend is richting de doelen die ze willen behalen. Bovendien weet het team zelf het beste welk gedrag het er mogelijk voor in de plaats wil zetten. Daar waar het probleem ontstaat, ligt immers ook vaak de oplossing. 


Zorg dat jij en je team je bewust zijn van jullie patronen en breng zo het team in beweging richting oplossingen. Met onze DURVT Team Performance Software hebben jullie in recordtempo jullie patronen in beeld én weet je hoe je ze kunt aanpakken. 

Comentarios


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page