top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Verbinding voelen in je team – ook als je niet op dezelfde plek werkt

We werken steeds minder vaak tegelijkertijd op dezelfde plek. Ook al lijkt het soms nog van wel. De coronatijd heeft ons een hoop geleerd op werkgebied. Als het nodig is, dan blijkt er veel te kunnen vanaf een andere plek dan kantoor. Soms heeft het wat voeten in de aarde, maar dan vind je je weg. En hoe!


Een rustige werkplek die je niet hoeft te delen. Ongestoord werken aan taken die concentratie vergen. Je eigen versgemalen koffie drinken in plaats van dat automatenbocht. Een rondje wandelen of sporten op het tijdstip dat je anders in de file staat. Een monteur ontvangen of een pakketje aannemen. Je kunt er van alles van vinden, maar voor veel van ons doet het wonderen voor de balans tussen werk en privé.


En dat niet alleen.


Werkgevers zijn massaal op zoek naar personeel. Het is niet ongebruikelijk dat dat personeel steeds verder weg woont van hun werkplek. Ook die mensen reizen niet meer vanzelfsprekend elke dag naar kantoor. Zo kun je toppers inzetten ook als ze niet in de buurt wonen. Grote werkgevers nemen het ook steeds vaker op in de arbeidsvoorwaarden.


De verwachting is dat op afstand werken verder gaat toenemen. Denk alleen al aan de nieuwe generatie werknemers die aan de slag is of gaat. Zelfbewuste, jonge mensen die 100% digitaal zijn opgegroeid en voor wie afstand werken vaak de normaalste zaak van de wereld is - vaak zelfs wenselijk. Voor wie woon-werkverkeer absoluut geen vanzelfsprekendheid is om uiteenlopende redenen (want tijdsverspilling, kostbaar en milieuvervuilend).


Zo zijn we steeds vaker op verschillende plekken en tijden aan het werk. Prima! Zolang het werk voor elkaar komt en iedereen tevreden is. Daar helpen deze praktische tips gegarandeerd bij.  En soms is er meer nodig.


Verbinding krijgen zonder wifi

Wanneer je veel bezig bent met je eigen opdracht, taken en werkzaamheden ligt het gevoel op de loer dat iedereen op zijn eigen eilandje aan het werk is. De prioriteiten liggen snel uiteen, wat voor grote en kleine misverstanden zorgt. De een werkt met meer energie en plezier dan de ander, wat het verdelen van taken in de weg zit. Maar hoe zorg je voor een soepele samenwerking als je weinig in één ruimte bent en de agenda’s vaak vol zitten?


De truc is om je eigen kennis te benutten. Jij en je team weten écht wel wat er nodig is om de samenwerking in jullie team te verbeteren, als je er bewust bij stil staat. Maar om dat in de praktijk ook echt te gaan doen... Dat lukt lang niet altijd.


Daarvoor heb je als team de stap te maken van weten naar doen. En dan niet eenmalig, maar doorlopend, als onderdeel van het dagelijkse werk. In kleine stappen. Alleen dan is het goed vol te houden. Juist de optelsom van kleine stappen maakt de groei.


Samenwerken zonder samen te werken

Al jaren zien we met onze eigen ogen welke effecten dat heeft op teams. Er komt meer verbinding. Teamleden voelen zich meer gezien en gehoord en zetten als één team samen de schouders eronder. Er ontstaat meer begrip en plezier. Er komt meer duidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden. Het team neemt sneller en gemakkelijker besluiten... Noem maar op.


DURVT Team Performance Software is speciaal ontwikkeld om teams daar bij te helpen. Een unieke methode om in recordtempo zelf de samenwerking in je team te verbeteren. Waar en wanneer je ook werkt!

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page