top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Hoe bouw je een organisatie met high performing teams?

Voor veel mensen klinkt het aanlokkelijk: een organisatie met high performing teams worden. Of hoog presterende teams of sterke teams, zo je wil. Maar hoe begin je? Kies je voor snelheid en start je met één team? Of pak je het gelijk grondig aan en ga je met de hele organisatie aan de slag? Voor allebei valt iets te zeggen. Toch zeggen wij: maak er geen grote olifant van. Lees hier waarom je ook met één team (of een paar teams) kunt beginnen.


1. Besluitvorming is een makkie


Stel je voor dat je de hele organisatie wil omtoveren tot een walhalla vol high performing teams. Hoe makkelijk krijg je daar de handen voor op elkaar? Meestal wordt de besluitvorming moeilijk of omslachtig. De kans dat iedereen het eens wordt? Klein. De kans op beren op de weg en weerstand? Groot. Hoe groter de beslissing, hoe meer mensen erbij zijn betrokken die er iets van vinden.


Stel je voor dat je met één team of een paar teams aan de slag gaat om in kleine stapjes te groeien naar een high performing team? Als een soort experiment. Zou je daar makkelijker een ‘ja’ op krijgen?

 

2. Op je gemak ervaring opdoen met high performing teams


Met één of een paar teams sta je niet snel in de spotlights. Dat betekent dat je rustig kunt ervaren hoe het werkt om een high performing team te worden. Wat werkt er goed en waar kun je dus meer van doen? Wat werkt er niet en heb je mee te stoppen? Zo maak je maximaal gebruik van de kracht van de kleine stap. Zolang je er over blijft praten, verandert er niets: beginnen is het nieuwe winnen.

 

3. Maar één keer kiezen, heerlijk!


Je hoeft niet alle teams in je organisatie te overtuigen of in gang te brengen. Je hoeft maar één team of een paar teams te kiezen. Begin daar waar je een haakje of een beginnetje ziet.


  • Welk team staat ervoor open?

  • Waar is al beweging?

  • Welk team wil je graag behouden?

  • Welk team wil je belonen voor hoe ze hun werk al doen?

Niks hard werken of op kracht. Je hoeft alleen maar in je eigen invloedsfeer te kijken en kiezen.

 

4. Nieuwsgierigheid volgt vanzelf


Het mooie is: wanneer een team eenmaal begint, dan worden andere teams vanzelf nieuwsgierig. Het team dat begonnen is, staat namelijk niet op zichzelf. Die teamleden komen door de hele organisatie. Ze laten ander gedrag zien en delen hun ervaringen. Zo ontstaat er vanzelf nieuwsgierigheid en interesse. Wat gebeurt daar? Waarom doen wij dat niet in ons team? En ook hier kun je de energie volgen: teams die ervoor openstaan, kunnen aan de slag. En alle high performing teams samen leiden tot een high performing organisatie...


Meer weten over high performing teams of wat ‘aan de slag’ betekent? Lees dan vooral ook: Hoe bouw je een high performing team? | De complete gids.

Bình luận


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page