top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Wie gaat er bij jullie over duurzame inzetbaarheid?

Hoe staat het ervoor met de duurzame inzetbaarheid van jouw medewerkers? Als je merkt dat je behoefte hebt aan meer inzicht, dan ben je niet alleen. Veel organisaties worstelen met die vraag. Hoe gezond en gemotiveerd zijn je medewerkers bijvoorbeeld? Sluiten hun kennis en vaardigheden aan bij hun werk? Past hun werk ook over 2, 5 of 10 jaar nog steeds goed bij ze?


Duurzame inzetbaarheid vraagt steeds weer om iets anders


Vragen zijn er genoeg. De antwoorden zijn helaas niet zo gemakkelijk te vinden. Omdat jij nu eenmaal niet precies voor een ander kunt bedenken wat werkt.


Daarnaast verandert onze omgeving met een bloedgang. Als je al antwoorden vindt, dan is de kans groot dat die morgen weer anders zijn. Er is steeds iets anders nodig om duurzaam inzetbaar te zijn.


Duurzame inzetbaarheid: niet elk hulpmiddel bij helpt


Er bestaan allerlei hulpmiddelen. Van whitepapers en gidsen tot campagnes om je op weg te helpen. Alleen helpt niet alles even goed.


  • Hulpmiddelen zijn vaak gericht op het individu, terwijl we allemaal te maken hebben met een omgeving vol andere mensen die ons werkende leven beïnvloeden. Het is niet toevallig één van de drie grootste misverstanden rondom stress en werkdruk verlagen.

  • Er is vaker aandacht voor lichamelijke en geestelijke gezondheid, dan voor emotionele gezondheid: de houding, het gedrag en het gevoel waarmee we handelen. Terwijl dat zoveel invloed heeft op ons welzijn en functioneren.

  • Ten slotte geven weinig van deze hulpmiddelen voortijdig informatie. Nog voordat er iets aan de hand is – en je dus nog iets kunt veranderen.

Samenwerking als sleutel voor duurzame inzetbaarheid

Hoe zou het zijn als het voor jouw medewerkers normaal wordt om zich doorlopend uit te spreken over alles wat hun werk, welzijn en inzetbaarheid beïnvloedt? Niet eenmalig. Niet alleen met jou of iemand van HR. Niet pas wanneer er klachten of problemen ontstaan.

Maar met regelmaat en vooral met elkaar.


Alleen jouw medewerkers kennen de oplossingen voor duurzame inzetbaarheid

De enige mensen die écht iets weten over en invloed hebben op hun duurzame inzetbaarheid zijn jouw medewerkers zelf. Alleen jouw mensen weten precies wat er speelt. Wat er aan de hand is, wie daar last van heeft en wat er nodig is. We zijn het alleen niet gewend om dat uit te spreken naar elkaar. Als team samen oplossingen bedenken en ze samen in de praktijk uit te voeren. En om te volgen of de manier waarop dat gebeurt ook voor werkt. Wanneer dat regelmatig gebeurt, dan kom je veel minder snel voor verrassingen te staan. Je kunt samen onderwerpen beetpakken wanneer ze nog klein zijn. Jouw medewerkers hebben de grootste invloed op hun duurzame inzetbaarheid. Hoeveel ruimte is er bij jullie om die invloed ook te benutten?


Meer weten over stress en werkdruk verlagen en duurzame inzetbaarheid medewerkers. Lees verder in het dossier Werkdruk verlagen.

Commentaires


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page