top of page

4 tips om succesvoller hybride te werken

Hybride werken: één van die heerlijke buzz words die versneld in onze schoot is geworpen. Voor wie het heeft gemist: hybride werken is een combinatie van op kantoor en thuis werken. Een deel van de dag of week naar de zaak en daarnaast op je eigen werkkamer, aan de eettafel of in het tuinhuis. Het scheelt een hoop kantoorruimte (lekker goedkoop!) en maakt de weg vrij om je tijd zelf in te delen (weg met in de file staan!).


Hybride werken: ben jij een lover of hater?

Zo gemakkelijk is het in de praktijk vaak niet. Wat vind jij van hybride werken? Liefhebber of tegenstander? Want een tussenweg lijkt bijna niet te bestaan. Het is de oplossing voor alles óf de hel op aarde. Weinig onderwerpen kunnen op zoveel discussie rekenen als hybride werken. Hoe krijg je die mensen dan bijeen - letterlijk en figuurlijk?


Tip 1: Hybride werken is gewoon werken

Laten we maar met de deur in huis vallen: hybride werken is net als elke andere vorm van werken. Niet nieuw. Niet moeilijker. Niet iets wat gaat verdwijnen. Het is niks meer of minder dan een andere vorm van werken. Accepteren dus.


Vergelijk het met een hybride auto: je gebruikt een andere techniek om te kunnen van rijden. Een verbrandingsmotor en een elektromotor werken samen. De één heeft benzine nodig, de ander een batterij of accu. En dat is wennen.


Gun jezelf die tijd dan ook. Wanneer je dat doet en letterlijk oefent, dan kom je net zo goed op de plek van bestemming. Mogelijk ontdek je onderweg zelfs voordelen die er eerst niet waren. En anders leer je samen hoe je het werkbaar maakt en houdt.


Tip 2: Wees je er bewust van dat je met verschillende systemen werkt

Met hybride werken zet je ‘oud werken’ en ‘nieuw werken’ letterlijk naast elkaar. Net als bij die hybride auto. Ook die kun je ook niet behandelen zoals je misschien gewend was. Je hebt rekening te houden met verschillende systemen die allebei hun eigen aandacht en zorg nodig hebben. 


Wat werkte voor jullie goed aan de ‘oude manier’? Wat kun je daarvan behouden? Wat werkt goed aan de ‘nieuwe manier’? Hoe kun je daar méér van doen? Of je nu een voor- of tegenstander bent: spreek hardop naar elkaar uit wat al werkt en waar je nog mee kampt en ga samen in kleine stapjes op zoek naar verbeteringen. 


Tip 3: Hybride werken is als een vergrootglas

Hybride werken zorgt dat alles versneld wordt vergroot. Het zet de ‘normale’ manier van werken als het ware op scherp. Alles waar je tijdens het samenwerken tegenaan loopt, wordt vergroot wanneer je op afstand of op verschillende tijden werkt. En dan bedoelen we ook alles.

  • Hoe en wanneer jullie bereikbaar zijn.

  • Hoe stipt jullie zijn met start- en eindtijden.

  • Wie er het meest aan het woord is.

  • Hoe werk wordt voorbereid.

  • Hoe besluiten (niet) worden genomen.

  • Wanneer jullie pauzes of vrij nemen.

You name it.


Al het ‘gedoe’ dat je ervaart bij hybride werken is niets meer dan een seintje van gedoe dat er toch al was. Het komt alleen sneller en scherper naar voren. Dat kan onprettig of oncomfortabel voelen, totdat je het gaat zien als een kans om versneld op te lossen wat jullie mogelijk nog tegenhoudt. 


Tip 4: eigenaarschap is van iedereen

Daar zit ook gelijk de sleutel. Je hebt eerst in kaart te brengen met welk gedoe jullie te maken hebben. Waar staan jullie? Hoe zijn jullie gewend om te werken jullie en hoe werken jullie samen? Wanneer je fysiek bij elkaar bent, kun je misschien soms nog een klein beetje raden of aanvoelen wat er speelt. Apart van elkaar niet. Je hebt je dus uit te spreken. Allemaal. En vervolgens heb je eigenaarschap te nemen bij het oplossen van wat er speelt. Niet één keer, maar doorlopend. Niet één persoon, maar iedereen. Dat doe je door regelmatig te meten en bespreken wat er speelt in jullie team en samen de oplossingen te bedenken en uit te voeren. Je leest daar meer over in het blog Samenwerking verbeteren in 5 simpele stappen.


Kun je daar hulp bij gebruiken? Dan is er STARLING software.

bottom of page