top of page

5 manieren om tijd te vinden voor teamontwikkeling

Waar haal je de tijd vandaan voor teamontwikkeling? De meeste leiders en teams zien echt het nut wel in van samen ontwikkelen, maar wanneer...?


Teamontwikkeling gaat niet vanzelf

Teamontwikkeling kost tijd. Veel tijd. Althans… Dat hebben we onszelf door de jaren heen wijsgemaakt. Als je het doet, dan moet je het goed doen. En goed voelt vaak als: heel veel in één keer aanpakken. 


En daar is dan weer geen tijd voor. Of energie. Of je weet niet waar je moet beginnen. Of je hebt er nu geen zin in.


Daarom komt teamontwikkeling vaak op de tweede plaats. Er is meestal iets dat meer urgenter, belangrijker, leuk of gemakkelijker is om aan te werken. Dat is niet zo vreemd – het komt in de beste teams voor.


Voor de meeste mensen voelt teamontwikkeling als ‘werk’ of 'gedoe' en daar hebben we al genoeg van. Waarom zou je je iets extra’s op de hals halen dat waarschijnlijk veel tijd en moeite kost?


Tja. Omdat we onszelf wél de positieve effecten van teamontwikkeling gunnen. Herkenbaar? Dan zijn dit 5 simpele stappen die je vandaag kunt zetten.


1. Maak teamontwikkeling (veel) kleiner

Als je veel werk te doen hebt, dan neem je minder snel tijd om vanaf een afstandje te kijken naar hoe je je werk doet. Laat staan als team gezamenlijk.


Logisch.


Maar wat als je de lat lager legt? En niet een beetje: véél lager. In plaats van een willekeurige teambuildingsactiviteit van pak 'm beet een halve dag, nemen jullie er eens per twee weken een kwartiertje de tijd voor.


2. Een kwartier is altijd wel te vinden

Door een kwartier aan teamontwikkeling te besteden, maak je het zo klein dat je minder weerstand voelt om te beginnen. Zélfs als je ander werk te doen hebt.


Bijvoorbeeld: wat ging er deze week heel goed en hoe kunnen we daar meer van doen?

Natuurlijk is dat geen complete vervanging van teamontwikkeling – het is een manier om te beginnen.


Vergelijk het met sporten. Is je doel om een marathon te lopen? Dan hebben de meeste mensen behoorlijk wat te doen qua training, voeding en slaap. Maar de meeste mensen willen gewoon iets fitter worden. Dan maken kleine gewoontes veel verschil, zoals regelmatig een ommetje maken, een extra glas water en een appel op z’n tijd. 


Zo werkt het met teams ook.  


Teamontwikkeling hoeft echt niet elke dag. Je kunt veel voordelen van teamontwikkeling ervaren, ook wanneer je maar eens in de twee weken een paar minuten de tijd neemt. Niet álle voordelen, maar wel veel.


Teamontwikkeling is niet het doel – het doel is resultaten halen die ertoe doen op een manier die bij jullie past. En teamontwikkeling is daarbij een hulpmiddel. Het is geen verplichting, maar een gewoonte die je jezelf gunt, en al helemaal wanneer jullie merken dat je het goed kunt gebruiken.


 3. Maak teamontwikkeling onderdeel van een bestaand overleg

De snelste manier om voor stress en ellende te zorgen, is een nieuwe afspraak met meerdere mensen in de agenda proberen te krijgen. Terwijl teamontwikkeling prima onderdeel kan zijn van een bestaand overleg. Op welke momenten zitten jullie tóch al bij elkaar? Maak je teamontwikkeling dáár onderdeel van. Zitten die ovelreggen al ramvol? Dan heb je zéker tijd vrij te maken om te kijken hoe jullie niet harder, maar slimmer kunnen werken.


4. Geef jezelf een stok achter de deur

Je kunt teamontwikkeling vrij gemakkelijk toevoegen aan de agenda, maar zodra je collega binnenkomt met een bericht van een boze klant is het vaak klaar.


Tenzij je zorgt dat je minder snel wordt afgeleid.


Bijvoorbeeld door alle afleiding vooraf te noteren met de belofte dat ze ná het kwartier teamontwikkeling direct aan bod komen. Zo maak je de kans zo groot mogelijk dat je aan je teamontwikkeling toekomt.  


5. Maak teamontwikkeling gemakkelijker

Kies per keer één onderwerp of voorval en beperk je daartoe. Ja, er is altijd méér. En ja, het een heeft vaak te maken met het ander. En voor je het weet, is het zo groot dat je er het hele overleg mee bezig bent. 


Om er nog maar eens een vergelijking te pakken: als je gaat opruimen, dan ben je ook sneller klaar wanneer je een lade of een plank per keer beetpakt, dan wanneer je in al je enthousiasme de hele zolder overhoop haalt. 


Hou het klein. Blijf bij het onderwerp en maak per keer maar één afspraak: welk gedrag gaat jullie helpen om het onderwerp in kwestie de komende twee weken wat beter of gemakkelijker te laten verlopen? 


Klinkt goed, maar…

De kunst is om een routine te maken van teamontwikkeling. DURVT Team Performance Software kan jouw duwtje in de rug zijn om daar vandaag nog mee te beginnen. En het is meteen je stok achter de deur om te blijven bewegen.

Opmerkingen


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page