De meeste mensen die we tegenkomen zijn best tevreden over het team waar ze in zitten. Er gaat eigenlijk veel goed. Er komen zaken voor elkaar. Er zitten leuke collega's in. Het is alleen...En dan komt er meestal een wensenlijstje. Als we nou nog wat...
beter communiceren met elkaar
sneller besluiten nemen
minder vaak op ons eigen eilandje zitten
vaker bij elkaar zijn
minder druk waren
Wat valt je op? Ons valt op dat het geen extreem grote of onhaalbare wensen zijn. En het zijn doorgaans onderwerpen waar je als team zélf invloed op hebt. Meer dan je mogelijk denkt.
Je kunt namelijk elk onderwerp op jullie 'wensenlijstje' als team aanpakken. En met elke stap vergroten jullie het teamvermogen. Hoe meer vermogen je als team hebt, hoe vaardiger je samen wordt. Zo kun je steeds grotere wensen waarmaken op een manier die bij jullie past.
Er zijn allerlei stappen die jullie kunnen zetten om het teamvermogen te vergroten. Hieronder lees je 5 stappen die bijzonder effectief zijn, weinig moeite en tijd kosten en bovendien snel werken.
1. Observeer
Ja – het begint met waarnemen. Zoals met zoveel dingen in het leven: als je elke dag je ding doet, dan vallen de meeste dingen je niet eens meer op. Maar zodra je er met een frisse blik naar kijkt, zie je ineens scherper in welke situatie je als team zit.
Wat gaat het goed?
Wat kan beter?
Wat werkt wel en niet?
Waar beleef je plezier aan?
Waar baal je van?
Probeer het maar eens uit. Schrijf gedurende een week op wat je opvalt in het team. Het is helemaal mooi als jullie dat allemaal doen. Geen tijd of energie voor? Dan begin je zelf. Gewoon wanneer je eraan denkt. Daarna ga je weer over op de orde van de dag. Maak het niet te groot: een klein beetje is prima.
2. Het mag er zijn
Schrik niet: je hoeft er niets aan te veranderen. Je hoeft er ook niet over op te scheppen of voor weg te lopen. Je hoeft het zelfs niet leuker of slechter te maken dan het is. Alleen maar waarnemen. Dat is alles.
Hoe meer je observeert, hoe makkelijker het wordt om er met een afstandje naar te kijken. Kijken en merken wat je opvalt en wat er gebeurt in je hoofd.
"We hebben deze week twee keer samen geluncht.""We hebben twee deadlines gehaald en één gemist.""We hebben de vakantie van een collega goed op kunnen vangen.""We hebben nog geen besluit genomen over project A."
3. Maak ruimte voor iets anders
Klaar voor een uitdaging? Pak je wensenlijstje er dan eens bij. Streep de onderwerpen aan waar je blij mee bent. Richt je aandacht op wat wél werkt.
Dingen die jullie bereikt hebben (groot of klein)
Momenten waarop jullie iets hebben overwonnen
Successen die jullie ondanks alles behalen
Collega's die hun best doen voor een ander
Op die manier zie je waar jullie al toe in staat zijn. Hoeveel talenten en vaardigheden er zijn. En: dat jullie jezelf rustig kunnen verder kunnen uitdagen om daar meer gebruik van te maken.
4. Oefen! Probeer! Experimenteer!
Nu je weet wat goed werkt, kun je er meer van doen. Hoe minder moeite dat kost, hoe groter de kans dat je het daadwerkelijk gaat doen. Was het prettig om bij te praten tijdens de lunch? Kijk of jullie er eens per week een vaste afspraak van kunnen maken voor de mensen die er dan zijn.
Zelfs met de beste bedoelingen loop je dan tegen gedoe aan. Je vergeet het. Je collega's zien het (nog) niet zitten. De afspraak werkt niet voor jullie. Dat is heel normaal. Het gaat erom wat je dan doet. Verreweg de meeste teams balen ervan en/of gooien het bijltje er bij neer.
5. Terug naar stap 1
Dat is nergens voor nodig! Wij moeten het eerste team zonder problemen nog tegenkomen. Kijk maar eens naar de 3 patronen die de meeste teams in de weg zitten.
Een team vol met teampatronen verander je niet zomaar. En dat hoeft ook helemaal niet. Het is de bedoeling dat je ergens tegenaan loopt. Daar zit de ruimte om het anders te doen. Ga gewoon terug naar stap 1. Kijk wat er gebeurt.
Lukt het jullie niet om op een vaste dag in de week te lunchen? Interessant! Komt het weleens vaker voor dat jullie je niet (in een keer) aan een afspraak kunnen houden? Wat zou je willen dat er dan in het team gebeurt? Mogelijk wil je iets anders balen en/of opgeven. Wat is de kleinste stap om in die richting te bewegen?
Er is geen goed of fout. Je kunt alleen maar leren en iets anders proberen. Zo word je als team steeds vaardiger. Er is maar één team zoals jullie. Jullie zijn uniek en goed genoeg zoals jullie zijn. Haal jezelf niet naar beneden, haal jezelf liever omhoog.
Het teamvermogen vergoten is de belangrijkste stap naar resultaten halen die ertoe doen op een manier die bij jullie past. Het maakt echt alles beter, dus durf het serieus te nemen. Ben je daaraan toe? Met onze DURVT Team Performance Software kun je samen met je team stap voor stap aan de slag.