top of page
  • Foto van schrijverMarjan Houweling

9 dingen die je wil weten over al je teams

Hoe goed ken jij je teams eigenlijk? Waarschijnlijk weet je precies welke teams er actief zijn in je organisatie. Wie erin zitten. Waar ze mee bezig zijn. Maar lukt het je ook om samen met je teams onder de motorkap te kijken? Niet om elkaar te controleren, want jullie hebben vast (en hopelijk...) iets beters te doen. Maar om van elkaar te leren en elkaar te helpen waar nodig. 


Hoe goed ken jij je teams eigenlijk?

Hieronder vind je - in willekeurige volgorde - 9 onderwerpen om het regelmatig met je teams over te hebben. 


1. Wat zijn de ambities en/of doelen per team? 

Is het voor ieder team als geheel helder wat er moet gebeuren? Je staat ervan te kijken hoe vaak er toch onduidelijkheid is over de gewenste resultaten


2. Waar besteden je teams de meeste tijd aan? 

Deze hangt een beetje samen met punt 1. Waar gaat er in je teams veel tijd naartoe? Draagt dat ook bij aan wat het team wil of moet bereiken? Zo ja, kijk samen of het team daar méér van kan doen. Zo nee, wat kan er mogelijk anders georganiseerd worden? 


3. Wat hebben je teams nodig om de ambities en doelen te bereiken?

Natuurlijk hebben je teams al van alles in huis. Maar wie of wat zou het mogelijk kunnen versnellen, vergemakkelijken of leuker maken? Wat kunnen jullie doen om dat dichterbij te brengen?


4. Hoe zit het met de ontwikkeling en groei per team?

In de meeste teams zit het met de aandacht voor de ontwikkeling van individuen wel goed. Hoe zit het met de ontwikkeling als team? Waar willen je teams beter in worden of meer aandacht aan besteden? Wat is de eerste, kleine stap in die richting?


5. Hoe gaat het met de manier waarop teams samenwerken?

Zijn jullie over het algemeen tevreden over de samenwerking? Zo niet, wat willen jullie mogelijk aanpassen? Wie of wat heeft het team daarvoor nodig?


6. Wordt er nog een beetje gelachen?

Deze vraag valt wellicht een beetje uit de toon, maar onderschat de kracht van plezier niet. Zeker als de druk toeneemt of de agenda’s vol zitten. Hoe houden je teams de lol erin? 


7. Proberen je teams nieuwe dingen?

Zaken als structuur, routine en de automatische piloot helpen om de vaart erin te houden. Hartstikke welkom! Tenzij teams ermee in een sleur raken of niet meer uit hun comfortzone komen. Wat doen je teams om voor nieuwe uitdaging of groei te zorgen?


8. Hoe zit het met de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van je teams?

Wat doen je teams om goed voor zichzelf te zorgen? Wat zien jullie graag anders? Hoe kunnen jullie elkaar daarbij helpen? Maak je je zorgen over burn-out? Dan wijzen we je graag op het artikel Burn-out voorkomen onder medewerkers.


9. Als we zo doorgaan, waar staan we dan over 5 jaar?

Kijken jullie regelmatig vooruit om te zien of jullie op het gewenste spoor zitten? Wat kunnen jullie doen om de koers aan te passen of te versnellen? 


Je hoeft deze vragen natuurlijk echt niet allemaal elke dag de revue te laten passeren. Merk eens op bij jezelf waar je aandacht als eerste naartoe gaat en stel die vraag wanneer je een kans ziet. Als je daar hulp bij nodig hebt, dan is er onze STARLING software.

Comments


Ook sterke teams bouwen?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page