top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Waar mensen samenwerken ontstaat gewoon gedoe

De uitdagingen van vandaag de dag zijn flink. We willen met elkaar van alles voor elkaar krijgen. Maar dat lukt vaak niet. Of het gaat langzaam. Het voelt moeizaam, stroperig, weerbarstig of wankel. We hebben het druk, werken op eilandjes, draaien om de hete brij heen, hakken geen knopen door… Vul maar in. Logisch! We zijn allemaal mensen. Waar mensen samenwerken, ontstaat gewoon gedoe. Laat staan wanneer de druk toeneemt of de waan van de dag de overhand neemt. Dat gebeurt zelfs in de beste teams.


Het soort gedoe hangt meestal af van de kenmerken van het team waar je mee te maken hebt. Maar ondertussen leidt het allemaal af van wat er écht moet gebeuren. 


Ambities waarmaken = samenwerken

Het waarmaken van ambities vraagt namelijk dat we als team samenwerken. Dat we samen bepaald gedrag laten zien. Mogelijk kun je je er wel iets bij voorstellen. Het helpt het als mensen laten zien dat ze vertrouwen in elkaar hebben. Als er merkbaar veiligheid en respect is. Als teams besluitvaardig zijn. Ga zo maar door... En hoe groter je opdracht of ambitie, hoe belangrijker het gedrag van je team is. 


Wat zou het fijn zijn wanneer jouw team precies dát gedrag laat zien dat nodig is om de gewenste ambitie waar te maken


Het hele team. Dus niet alleen jij of een enkeling. 


En dan ook nog eens elke dag opnieuw. Week in, week uit, maand in, maand uit. Dus niet eenmalig of kortdurend. 


Wat zou er gebeuren in jouw team of organisatie? Welk effect gaat dat hebben?

Waar mensen samenwerken, ontstaat gewoon gedoe.
Waar mensen samenwerken, ontstaat gewoon gedoe.

Wij zien in de praktijk in ieder geval twee dingen:

  1. Teams gaan meer bereiken. Of sneller. Of gemakkelijker.  

  2. Teams gaan meer invloed, energie en voldoening ervaren. En je raadt het al... Dat is weer een geweldige katalysator om van alles te bereiken.

Gedrag = gewoontes

Klinkt goed: teams een bepaald gedrag laten zien. Maar hoe doe je dat? Het lukt wanneer teams zichzelf gewoontes aanleren die het gedrag versterken dat nodig is om ambities waar te maken. Maar hoe? Er speelt zoveel. Niemand heeft tijd. 


Precies daarom heb je een manier te kiezen die past in elke agenda en die onlosmakelijk onderdeel is van het gewone werk. DURVT biedt software om dit voor elkaar te krijgen. Vraag een demo afspraak aan en leer in een half uurtje hoe dat werkt.

Comments


Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page