top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Teamontwikkeling: je spreekt je team te weinig

Vaak denken we dat we ons team behoorlijk goed kennen. Maar in veel organisaties spreken leidinggevenden hun teams niet of nauwelijks. We duiken even onder tafel, zodat jij naar je scherm kunt gillen: “Maar wij hebben elke week wel 1,5 uur werkoverleg!" Tuurlijk. Maar er is iets anders noidg voor teamontwikkeling. 


Want wees eens eerlijk: hoe vaak gaat het in dat overleg over iets anders dan de inhoud van het werk? Bijna nooit toch? En al helemaal niet gezamenlijk.


In de meeste teams is de inhoud van het werk niet snel het probleem. We zijn allemaal experts op ons eigen vakgebied. Daar kunnen we uren over praten. En dat dóen we vaak ook.


Meestal lukt het ook nog wel om het proces een beetje te bewaken. De vergadering duurt te lang. Wie is vandaag de voorzitter? Is het al tijd voor koffie?


Waar de meeste teams last van hebben, is de manier waarop ze het werk doen. Hoe we als team met elkaar samenwerken. 


Dat vinden de meeste mensen hartstikke belangrijk. En bijna niemand doet er iets mee.


Niet op een gestructureerde en slimme manier in ieder geval. En al helemaal niet gezamenlijk. Waarom dat belangrijk is, lees je in Zoals een team iets doet, doet het alles.


Daarmee zeggen we niet dat er niets wordt ondernomen. Soms is er iemand nieuwsgierig hoe met 'de medewerkers' gaat. Dan komt er een onderzoek. Met feiten en cijfers. En we besluiten om het anders te gaan doen.


Maar wát we precies anders gaan doen? Wie? Wanneer? Hoe? Geen idee!


We kunnen je een ding garanderen: van al die voornemens gaat in de waan van de dag precies niets terecht komen. Ondanks alle goede bedoelingen. Ook niet als je er een werkgroep voor maakt.


Een verandering komt pas tot stand als je ‘m onderdeel maakt van je dagelijkse werk en gewoontes. Een automatisme. En dan niet eenmalig, maar doorlopend, als onderdeel van het dagelijkse werk.


STARLING software is speciaal ontwikkeld om teams daarbij te helpen. In kleine stappen. Alleen dan is het goed vol te houden. En juist de optelsom van kleine stappen zorgt voor blijvende verandering.

Comments


Ook sterke teams bouwen?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page