top of page
  • Foto van schrijverJolien de Boer

Werkdruk verlagen door meten

Hoe kun je werkdruk verlagen? Veel organisaties kijken daarvoor al snel naar het individu. Het kan anders. Je kunt ook als team grip krijgen op werkdruk. Door te starten met het meten van het gedrag waarmee je als team werkdruk kunt verlagen.


Hoe vaak gaat het in teams over werkdruk? Regelmatig, waarschijnlijk. Veel teams noemen benoemen wel dat er sprake is van teveel werk, te weinig handen of te hoge eisen. Bij het koffieautomaat. In een vergadering. Tegen een leidinggevende.

Als team in gesprek gaan over werkdruk

Maar hoe vaak nemen teams de tijd om de werkdruk samen écht te bespreken? Waar staan we nu en waar willen we heen? Dat klinkt misschien ingewikkeld. Maar het kan al met één vraag: welk cijfer geven we als team voor de werkdruk?


Het gaat hier dus niet om de werkdruk van één individu. Het gaat om de gezamenlijke werkdruk in het team. Dat kan namelijk veel informatie geven. Misschien is het cijfer hoger dan je denkt, of juist lager. Misschien is het voor de één hoger dan voor de ander.


Je voelt het misschien al aankomen: het maakt niet uit welk cijfer er precies wordt gegeven. Het geven van een cijfer is een manier om samen versneld het gesprek aan te gaan over werkdruk.

Werkdruk meten om werkdruk te verlagen
Werkdruk verlagen door de manier van werken te meten en bespreken.

Als team aan de slag met werkdruk

De volgende stap is dat het team zelf aan de slag gaat met het gedrag rondom de werkdruk. Door een gesprek te voeren richting verandering. Een gesprek waarin centraal staat:


  • Hoe is het om in een team waar we dit cijfer geven voor werkdruk?

  • Wat zouden we willen dat er op zo’n moment in het team gebeurt?

  • Welk gedrag willen we dan als team laten zien om de werkdruk te verlagen?

  • Wat is de kleinste stap die we vandaag in die richting kunnen zetten?


Door gezamenlijk naar het gedrag rondom werkdruk te kijken, verschuift de mindset van ik tegen jij naar wij tegen het probleem. Dat helpt om samen in kleine stapjes oplossingen te zoeken die blijvend effect hebben.


Daarnaast krijg je niet de mening van één persoon (en dat is in de praktijk vaak degene met het hoogste woord of degene die het gemakkelijkste het woord neemt), maar de mening van het team als geheel. Dat levert vaak andere of nieuwe informatie op. Daar lees je meer over in het artikel Waarom sterke teams nooit ‘bij ons gaat het prima’ zeggen.


Waarom werkdruk meten?

Het opmerkelijke is: het meten van het gedrag rondom werkdruk kan helpen om de werkdruk daadwerkelijk te verlagen.


  • Het zorgt ervoor dat een team veel sneller op tafel krijgt wat er in het team speelt rondom werkdruk.

  • Daarnaast kan het team met meer afstand en rationeler kijken naar de eigen situatie.

  • Het team wordt zich als geheel bewust van wat er speelt en welk gedrag het team op welk moment laat zien.

  • En het helpt het team om samen eigenaarschap te nemen voor de gewenste verandering door stapsgewijs kleine gedragsveranderingen door te voeren.


Op die manier is verandering in werkdruk dus niet langer afhankelijk van de inspanningen van een enkeling, maar van de kracht van het collectief.


Meer weten over werkdruk verlagen


Wil je meer weten over werkdruk verlagen? Je vindt alle informatie bij elkaar op: Hoge werkdruk verlagen.


Comments


Commenting has been turned off.

Ook high performing teams bouwen en behouden?

Ontvang regelmatig tips die je direct kunt toepassen.

Bedankt voor je aanmelding!

bottom of page